Conficker-worm na negen jaar nog actief

. © IDG

De computerworm Conficker, die in 2008 opdook, blijkt negen jaar later nog steeds actief te zijn. De reden: slecht patchen. De worm duikt vooral op in sectoren als de overheid, de industrie en de gezondheidszorg. Die zijn vooral bezig met hun eigen werk en minder met de technologie waarmee ze dat werk doen.

Conficker, ook wel Downad genoemd, had op zijn hoogtepunt in februari 2009 meer dan negen miljoen computers besmet. Door bestrijding was dat in 2012 teruggebracht tot 2,5 miljoen besmettingen. De grote teruggang kwam in 2013 en 2014, toen gebruikers overstapten naar nieuwere versies van Windows. Het virus was vooral actief op versies van Windows tot en met Windows 7 en Windows Server 2008.

Cyberbeveiliger Trend Micro heeft nu weer eens gekeken naar de stand van zaken. Conficker is vrij constant, met maandelijks ongeveer 20.000 nieuwe besmettingen. De meest getroffen landen zijn China, Brazilië en India.

Aanhoudende dreiging

”Conficker blijft een aanhoudende dreiging en zal dat blijven zolang organisaties gebruik blijven van oude, ongerepareerde, niet-ondersteunde systemen”, aldus Trend Micro.

Conficker is een virus dat inbreekt in computers. Als het virus eenmaal binnen is, graaft het zich als het ware in waardoor het moeilijk is de worm te verwijderen. Conficker is ontworpen om wachtwoorden te stelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content