‘Consumenten zullen in 2014 minder uitgeven aan technologie’

. © Reuters

Het bedrag dat consumenten wereldwijd uitgegeven voor de aankoop van smartphones, computers, televisies en andere technologische producten, zal dit jaar lager liggen dan in 2013.

Het bedrag dat consumenten wereldwijd uitgegeven voor de aankoop van smartphones, computers, televisies en andere technologische producten, zal dit jaar lager liggen dan in 2013. Dat is vooral een gevolg van een daling van de verkoopprijzen.

Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Consumer Electronics Association (CEA) en het onderzoeksbureau GfK.

De markt voor technologische producten bereikte in 2013 een piek, met een bedrag van 1.068 miljard dollar (761 miljard euro), drie procent meer dan in 2012. Maar in 2014 verwachten CEA en GfK een daling met 1 procent, tot 1.055 miljard dollar.

Tablets en smartphones

‘Het gaat nog altijd om enorme hoeveelheden’, zei CEA-onderzoeker Steve Koenig tijdens een persconferentie in Las Vegas. Zo zal de mondiale verkoop van tablets volgens het onderzoek stijgen van 242 miljoen tot 340 miljoen exemplaren. De verkoop van smartphones zal op een jaar tijd dan weer stijgen van 1 miljard naar 1,24 miljard eenheden.

Maar daartegenover staat dat de prijzen zullen dalen, zo stelt Koenig. De gemiddelde verkoopprijs van de smartphones is bijvoorbeeld gedaald van 444 dollar in 2010 tot 345 dollar in 2013. In 2014 wordt op een verdere daling naar 297 dollar gerekend.

Met die lagere prijzen wordt tegemoetgekomen aan de vraag vanuit de opkomende Aziatische landen, die ondertussen Noord-Amerika onttroond hebben als belangrijkste consument van technologische producten. De groeilanden in Azië, in de eerste plaats China, hebben afgelopen jaar immers 282 miljard dollar uitgegeven aan technologie, tegenover 254 miljard in Noord-Amerika. (Belga/KVDA)

Partner Content