Creatief met ransomware: infecteer vrienden en krijg zelf je bestanden terug

© Thinkstock

Ransomware blijft een van de vervelendste infecties op je computer. Het aantal incidenten neemt toe terwijl ook de criminelen inventiever worden. Zo moedigen sommigen je zelfs aan om zelf vrienden te besmetten.

Het afgelopen jaar zijn er zo’n 62 nieuwe ransomwarefamilies ontdekt. Volgens de Russische beveiligingsspecialist Kaspersky Labs had 1 op vijf bedrijven wereldwijd dit jaar een IT-beveiligingsincident met ransomware. 1 op 5 kleinere bedrijven die werden geïnfecteerd kreeg zelfs na betaling de bestanden niet terug.

Ook hoe ransomware zich verspreidt neemt soms vreemde vormen aan. Zo ontdekte de MalwareHunter group de ransomware Popcorn Time (niet gelinkt aan de gelijknamige illegale streamingtoepassing). Die laat toe om na een infectie je bestanden gratis weer vrij te geven als je twee vrienden infecteert.

Bij de ransomware krijg je een referentielink die je kan doorspelen aan vrienden. Als twee van hen betalen, krijg je zelf de sleutel om je eigen bestanden te redden. Al waarschuwt Bleepingcomputer.com dat de malware onafgewerkte code bevat die aangeeft dat alle bestanden sowieso worden gewist wanneer je vier keer de verkeerde sleutel ingeeft.

Maak backups

Een goede voorzorgsmaatregel tegen ransomware, los van antivirussoftware en een aandachtig oog wanneer je op een link klikt, is een goede backup. Wie regelmatig zijn bestanden opslaat op een externe harde schijf, of automatisch via een cloudtoepassing (bijvoorbeeld Backblaze), kan bij een infectie gewoon zijn computer wissen en de bestanden na herinstallatie terugzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content