Creon en Lars moeten Nico doen vergeten

Er is leven na de – de woorden van de vakbonden – informaticaramp Nico bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Er is leven na de – de woorden van de vakbonden – informaticaramp Nico bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Nadat Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke in oktober vorig jaar besliste definitief de stekker uit Nico te trekken, moest het Vlaamse it-consortium EDS-Telindus samen met de CLB-mensen op een klein jaar tijd een alternatief zien te verzinnen.

Krap, maar met enige creativiteit toch mogelijk, zo blijkt nu. Wijlen Nico heeft niet één opvolger, maar twee: Creon en Lars. Creon wordt het centrale systeem, een uniforme registratiedatabank van de overheid. Om de invoer van de gegevens zo uniform mogelijk te houden, is een gemeenschappelijk handboek voor alle centra opgesteld. Creon is de voorbije zomer gebouwd en getest. De eerste gegevens zouden in december 2008 moeten worden doorgestuurd.

Lars is dan weer het softwarepakket dat moet dienen als het eigen werkinstrument van de CLB-medewerker (om activiteiten te plannen, leerlingen op te volgen, dossiers uit te wisselen, …). Ironisch genoeg werd een groot deel van Lars al tijdens de Nico-periode ontwikkeld bij het VCLB Roeselare als onofficieel alternatief voor de kwakkelende toepassing. Of hoe ongehoorzaamheid naderhand soms handig kan blijken.

Bij de bonden zijn de eerste geluiden voorzichtig positief. “We durven voorzichtig stellen dat de projectontwikkelaars geleerd hebben uit de Nico-fouten”, aldus Dirk De Zutter, nationaal secretaris voor CLB bij de onderwijsvakbond COC. “Er wordt bescheidener gestart, men wil niet alles tegelijkertijd en de centra moeten niet constant in contact blijven met het centrale systeem waardoor het hele systeem overbelast en geblokkeerd raakte. Toch blijven we op onze hoede en wachten we hoopvol af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content