Crisis zet Sun onder druk

Onder druk van de crisis moet Sun Microsystems herstructuren, met minstens 5000 tot 6000 afvloeiingen. Softwarebaas Rich Green vertrekt.

Onder druk van de crisis moet Sun Microsystems herstructuren, met minstens 5000 tot 6000 afvloeiingen. Softwarebaas Rich Green vertrekt.

Sun’s Cceo Jonathan Schwartz windt er geen doekjes om. “Vandaag hebben we resolute maatregelen genomen om de activiteiten van Sun beter af te stemmen op de wereldwijde economische realiteit,” klinkt het. Vertaald betekent dat een kostenbesparing van 700 à 800 miljoen dollar per jaar of zowat 5000 tot 6000 minder werknemers (- 15 à 18% van het totaal). Sun is zeker niet het eerste of enige ict-bedrijf dat dergelijke maatregelen aankondigt, maar het weerspiegelt wel welke impact de financiële crisis heeft op het bedrijf uit Santa Clara. Niet alleen waren de bedrijven uit ‘Wall Street’ belangrijke klanten, maar tevens bemoeilijkt de kredietcrunch de aanschaf van Sun’s topsystemen.

Tegelijk herstructureert Sun ook zijn softwareactiviteiten. In de ‘Application Platform Software’ groep worden de ‘open source’ inspanningen gebundeld met Java, MySQL, GlassFish (de applicatieserver) en de identity management producten. Bij ‘Systems Platform’ worden de vitualizerings- en beheerproducten gevoegd, evenals het Solaris betsuringssysteem. Onder de hoofding ‘Cloud computing & developer platforms’ zal worden gewerkt aan de ‘cloud computing’ producten, evenals de Netbeans ontwikkelingsomgeving en de StarOffice KA-producten (Suns versie van Open Office). Met deze maatregelen wil Schwartz “het leveren van belangrijke innovaties in de ‘open source platform wereld versnellen.”

Tegelijk wordt ook gemeld dat met onmiddellijke ingang Rich Green, executive vice-president software en een belangrijke architect van Sun’s softwarestrategie, het bedrijf heeft verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content