Crowdfunding maakt ‘revolutionaire’ kankerbehandeling mogelijk

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een potentieel baanbrekende nieuwekankertherapie dreigde enkele maanden geleden definitief op het schap te belanden vanwege geldgebrek, maar kan nu toch voortgezet worden dankzij vrijwillige donaties van internetgebruikers van over de hele wereld.

Een team van wetenschappers aan de Zweedse Uppsala University, waar één van de leidende onderzoeksinstituten in de wereld ondergebracht is, ontwikkelde een ‘kankervretend’ virus dat neuro-endocriene tumoren (waaraan ook Steve Jobs overleed) de wereld uit zou kunnen helpen.

Maar dit potentieel baanbrekende kankeronderzoek dreigde stopgezet te worden, omdat de Zweedse wetenschappers niet genoeg geld verzameld kregen om hun werk te kunnen verderzetten.

iCancer

Dat was echter buiten Alexander Masters gerekend, een 46-jarige auteur wiens beste vriend aan neuro-endocriene kanker lijdt. Hij zette de zogenaamde ‘iCancer’ campagne op poten. Het project werd gepromoot via websites en publiciteit op internationale radio en tv, en werd op de crowdfundingsite Indiegogo geplaatst.

Internetgebruikers uit meer dan 30 landen schaarden zich achter iCancer, en hielpen Masters en de Zweedse onderzoekers aan 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro), het bedrag dat nodig was om het onderzoek te kunnen hervatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content