Cyberaanval Antwerpen: burgemeester Bart De Wever zegt dat stad niet onderhandelde of betaalde

Zorgen bij Nederlandse ondernemers na cyberaanval

De stad Antwerpen wordt bij hackerscollectief Play, dat de cyberaanval op de stedelijke diensten zou hebben uitgevoerd, niet langer vermeld op de lijst met gehackte organisaties. Dat zeggen verschillende experts, die tevens stellen dat dit zou kunnen betekenen dat er over de buitgemaakte gegevens wordt onderhandeld of dat er zelfs al losgeld werd betaald.

Ook geen enkele andere overheid heeft in de plaats van de stad onderhandeld of betaald, stelt De Wever.

Cyberaanval

Het Antwerpse stadsbestuur en de stedelijke administratie bleven de voorbije bijna twee weken erg karig met commentaar over de cyberaanval, die nog steeds een enorme impact heeft op de (digitale) dienstverlening.

De stad wilde alleen kwijt welke diensten voor de burgers niet functioneerden en dat ze alles in het werk stelt om de verschillende toepassingen zo snel mogelijk weer te activeren.

Over geruchten rond buitgemaakte gegevens of een eis om losgeld door het verantwoordelijke hackerscollectief wilde de stad tot op heden niets kwijt.

Niet meer op lijst

Nu ontkent De Wever dus dat er werd onderhandeld of betaald, al raakte zaterdag bekend dat de stad niet langer op de lijst met gehackte organisaties staat van hackerscollectief Play – wat erop zou kunnen wijzen dat er betaald werd.

‘Ik moet nog altijd heel karig zijn met wat ik daarover zeg’, vult De Wever nog aan. ‘Binnenkort gaan we trachten volledige openheid van zaken te geven.’

De deadline voor het betalen van losgeld zou op maandag 19 december liggen, wat zou betekenen dat de buitgemaakte gegevens dan publiek zouden worden gemaakt als er niet betaald is.

Partner Content