Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau: documenten over coronavaccin van Pfizer ingekeken

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Daarbij konden de aanvallers documenten inkijken over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Daarbij konden de aanvallers documenten bekijken van Pfizer en BioNTech over de tests met het coronavaccin, zo maakte BioNTech zelf bekend. EMA – dat zelf nog geen details gaf over de aanval – heeft meteen een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit, hoe de kraakpoging is uitgevoerd en of er nog meer documenten ingekeken of gegevens gestolen zijn. Volgens de BioNTech zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat inbrekers de gegevens van deelnemers aan het vaccinonderzoek hebben buitgemaakt.

Het agentschap van de Europese Unie is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna. Verder bestudeert het EMA het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen. Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor medicijnontwikkelaars in andere landen. Microsoft waarschuwde onlangs dat Russische en Noord-Koreaanse hackers aanvallen hebben uitgevoerd op meerdere organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een entstof. In een aantal gevallen zouden de aanvallers daadwerkelijk zijn binnengedrongen in computersystemen, maar het is niet duidelijk wat ze vervolgens hebben buitgemaakt.

Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. In juli klaagden de Verenigde Staten twee Chinese hackers aan voor het stelen van gegevens van het onderzoek naar een coronavaccin.

Volgens Pfizer/BioNTech heeft het EMA hen laten weten dat de aanval geen gevolgen heeft voor de tijdlijn voor goedkeuring van het vaccin.

Partner Content