Cyberaanvallen door Russische hackers op overheden VS

© Getty Images

Hackers die banden hebben met Rusland proberen in te breken in computernetwerken van overheden in de Verenigde Staten. Ze zijn daar minstens twee keer in geslaagd, zeggen de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Een Russisch hackerscollectief dat door onderzoekers Berserk Bear of Dragonfly wordt genoemd, viel tientallen netwerken van Amerikaanse staten en steden aan. Ook netwerken van luchtvaartmaatschappijen waren doelwit. ‘Sinds september heeft een Russische groepering met overheidssteun een campagne tegen diverse Amerikaanse doelwitten gevoerd’, stellen de FBI en het ministerie in een verklaring, zo’n twee weken voor de presidentsverkiezingen.

Data buitgemaakt

De hackers wisten in te breken in een onbekend aantal netwerken en in twee gevallen data buit te maken. De autoriteiten lieten niet weten welke bij welke overheden de inbraken succesvol waren. In een verklaring wijst de FBI op ‘het schandelijke gedrag van Rusland’. De Russische ambassade in Washington wijst de beschuldigingen echter van de hand en verwijst naar een verklaring van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov, die dergelijke aantijgingen ‘absoluut ongefundeerd’ noemde.

Verkiezingen

De Amerikaanse autoriteiten zijn in aanloop naar de verkiezingen extra alert op cyberaanvallen vanuit het buitenland. Velen in de VS vrezen een herhaling van de gebeurtenissen voor de presidentsverkiezingen in 2016. Toen wisten Russische hackers onder meer e-mails van prominente Democraten buit te maken en te publiceren.

De Amerikaanse inlichtingenchef John Ratcliffe waarschuwde recentelijk dat Rusland en Iran zich beiden in de presidentsverkiezingen proberen in te mengen. Iran en Rusland willen zo het vertrouwen van Amerikanen in de integriteit van de verkiezingen ondermijnen en desinformatie verspreiden om de uitslag te beïnvloeden. Rusland maakte persoonsgegevens van geregistreerde kiezers buit en Iran verzond intimiderende nepmails naar kiezers, zei Ratcliffe.

Partner Content