Cyberaanvallen op Tsjechische luchthaven en ziekenhuizen

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De luchthaven van Praag en een regionaal ziekenhuis in Tsjechië waren het afgelopen weekend doelwit van verschillende cyberaanvallen. In beide gevallen konden de aanvallen tijdig worden afgewend.

Een woordvoerder van de luchthaven van Praag meldt dat de hackers het gemunt hadden op de website van het vliegveld. Een regionaal ziekenhuis in de Tsjechische stad Karlsbad is zaterdagnacht tweemaal doelwit geweest van een cyberaanval. Ook andere ziekenhuizen in het land maken melding van aanvallen, maar ook die zouden allemaal succesvol zijn afgeslagen.

Toenemende hoeveelheid aanvallen

De Tsjechische cybersecurity-waakhond NUKIB waarschuwde de voorbije week al voor een toenemende hoeveelheid cyberaanvallen. Hackers zetten daarbij malware in om systemen van slachtoffers te beschadigen of onbruikbaar te maken. Een anonieme Tsjechische overheidsfunctionaris stelt dat niet bewezen is wie achter de aanvallen zit. Wel zouden de inbraakpogingen het werk zijn van ervaren hackers.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek neemt de aanvallen hoog op en noemt de acties ‘extreem roekeloos’ met het oog op het coronavirus. ‘Ik hoop dat onze experts ontdekken wie wil dat Tsjechië de strijd tegen deze ziekte verliest’, postte hij op Twitter.

In samenwerking met Dutch IT-channel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content