Cyberbende steelt 34,5 miljoen na hacken van creditcards

. © .
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een bende cybercriminelen heeft 45 miljoen dollar (34,5 miljoen euro) gestolen. Ze hackten eerst bankrekeningen en gingen daarna met valse prepaid-kaarten geld afhalen uit duizenden pinautomaten in 26 landen.

Een netwerk van cybercriminelen heeft 45 miljoen dollar (of ruim 34,5 miljoen euro) buit gemaakt door creditcards te hacken. Ze slaagden erin de betalingslimieten van de kaarten op te heffen en de financiële informatie te manipuleren. Vervolgens konden ze, aan de hand van valse prepaid-kaarten waar de gehackte informatie op gezet werd, quasi onbeperkt geld afhalen. Dat deden ze bij bankautomaten in 26 landen. Met één enkele kaart konden ze tot 6,5 miljoen dollar binnenrijven.

Ocean’s Eleven, maar dan met laptops in plaats van wapens Het gaat om een van de meest gesofisticeerde cybercrime-aanvallen ooit, die wel eens vergeleken wordt met de film ‘Ocean’s Eleven’. “Deze cybercrime-organisatie gebruikte laptops en internet in plaats van wapens en maskers”, aldus een openbare aanklager.

Zeven mensen die op illegale wijze geld afhaalden in New York werden betrapt via bewakingscamera’s en zijn aangeklaagd, schrijft The New York Times. Een achtste verdachte, vermoedelijk de leider van deze New Yorkse bende, is dood aangetroffen in de Dominicaanse republiek. In New York alleen werd 2,4 miljoen dollar afgehaald uit bijna 3.000 automaten.

Ook in andere landen zijn er enkele verdachten opgepakt, maar vermoedelijk zit er nog een veel groter netwerk achter deze cyberaanvallen. Wie precies is niet duidelijk. Wie de rekeninghouders van de gehackte kaarten zijn is evenmin bekend. In de betrokken landen wordt de zaak verder onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content