CyberClasse-project: Keep it simple, they said…

Het acrononiem MS-KISS, zoals in ‘Keep It Simple School’ en staande voor de samenwerking tussen Microsoft en de Franse Gemeenschap, krijgt voor de kandidaten in het gedeelte ‘werkposten’ een ironische bijklank wanneer je de voorwaarden van die samenwerking bekijkt en de toepassingsmodaliteiten door Microsoft. Het maakt het CyberClasse-dossier er niet makkelijker op…

Het acrononiem MS-KISS, zoals in ‘Keep It Simple School’ en staande voor de samenwerking tussen Microsoft en de Franse Gemeenschap, krijgt voor de kandidaten in het gedeelte ‘werkposten’ een ironische bijklank wanneer je de voorwaarden van die samenwerking bekijkt en de toepassingsmodaliteiten door Microsoft. Het maakt het CyberClasse-dossier er niet makkelijker op…

Dit verhaal volgt op de CyberClasse-kwestie [die we al uitgebreid op onze website belichtten]. In de bezwaren die neergelegd zijn bij de Raad van State is een hele redenering te vinden rond de MS-KISS-licentie (Windows, met Vista Ultimate-update, Office Professional, Encarta Premium en, voor de Mac’s de integrale MS Office). Het lastenboek van project verplichtte niet om terug te grijpen naar MS-KISS, maar wel dat de oplossing van de kandidaat-leveranciers voor de pc’s de Enterprise-versie van Windows bevatte. Nu is MS-KISS verreweg het meest economische aanbod. Elke kanidaat die die piste dus niet wenste te volgen zou automatisch gediskwalificeerd worden als zijnde duurder dan de concurrentie.

Tot daar niets dramatisch. De moeilijkheid stamde uit het feit dat MS-KISS niet eeuwigdurend is en dat Microsoft een bestelling vóór 1 juni eiste (daartoe “verplicht” door het afsluiten van het boekjaar).

De eerste MS-KISS-overeenkomst loopt terug tot 2002 en liep over 3 jaar. De tweede werd in 2005 afgesloten voor een nieuwe periode van 3 jaar. De Franse Gemeenschap wilde echter verzekeren dat de deal de 3 jaar roll-out van nieuw materiaal overspande en wilde ook de scholen de zekerheid kunnen bieden dat ze tegen dezelfde voordelige voorwaarden extra pc’s zouden kunnen bestellen. Daarvoor werd de overeenkomst nog een jaar verlengd, dus tot 2009.

Als de toekenning van het contract aan Priminfo, in mei laatstleden, niet gecontesteerd werd, zou er geen enkel probleem geweest zijn. Priminfo bestelde licenties bij Microsoft, net voor de deadline van 1 juni. Maar er waren dus bezwaren, waardoor de overblijvende kandidaten nog moeilijk tijdig licenties konden bestellen, omdat ze gewoon niet zeker wisten of ze die nodig zouden hebben, laat staan dat ze zich zouden engageren voor het precieze aantal van 40.000 licenties (door Microsoft geëist) daar waar het lastenboek spreekt van een ‘vermoedelijk aantal’ van 40.000 systemen.

Microsoft zei zich bewust te zijn van de moeilijkheid en stelde de kandidaten voor om het ‘risico’ op zich te nemen, met name door de prijs en licentievoorwaarden te garanderen, wat dan ook het uiteindelijke aantal systemen zou zijn dat de scholen zouden bestellen. Voor Microsoft was er dan wel de voorwaarde van een 80/20-verdeling: 80 procent voor pc’s en 20 procent voor Mac’s.

Slechts één van de 5 kandidaten accepteerde dat voorstel. De anderen verkozen niet te mikken op die 80/20-verdeling. Hoe kan een kandidaat dat trouwens doen als in het Waalse Gewest het principe geldt dat de scholen hun materiaal vrij kunnen bepalen. Contradictie? Slechts schijnbaar, want een ander onderdeel van het lastenboek spoort de kandidaten aan om pc’s “aan te bevelen” aan scholen. Het betreft de verplichting om een ‘unieke prijs’ voor te stellen voor het materiaal. Nu zijn Mac’s door de band genomen iets duurder dan pc’s. De kandidaten hebben hun aanbod dus berekend op basis van een ‘waarschijnlijke’ verdeling, maar met het oog op een totaalprijs waarmee ze de tegenpartij de loef zouden kunnen afsteken. Een beetje marge, maar niet al te veel, in de hoop dat de berekening van de verdeling dicht bij de realiteit zou liggen.

Om hun marges te verdedigen hebben de kandidaten er dus alle belang bij dat de scholen pc’s bestellen. We kunnen ons dus verwachten aan een campagne (sommigen maken daar trouwens geen geheim van) om de scholen te overtuigen van de ‘juiste’ keuze…

Morgen: Komt er een MS-KISS 3?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content