Cybercriminaliteit fors gestegen in eerste helft 2012

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Cybercriminaliteit is het afgelopen jaar drastisch toegenomen, van 36 meldingen in 2011 naar bijna 2000 in de eerste helft van dit jaar. Dat wijzen de criminaliteitscijfers van de federale politie uit, die zich uitstrekken over 2011 en het eerste semester van 2012.

Cybercriminaliteit is het afgelopen jaar drastisch toegenomen. Dat wijzen de criminaliteitscijfers van de federale politie uit, die zich uitstrekken over 2011 en het eerste semester van 2012.

In 2011 zijn er nauwelijks 36 gevallen gemeld van cybercriminaliteit, in het eerste semester van dit jaar al 1.963.

Microsoft Scam en Ransomware De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn Ransomware en Microsoft Scam.

Wie getroffen wordt door Ransomware, kan niets meer doen op zijn computer, en krijgt op zijn scherm een tekst te zien. Letterlijk staat ‘ransom’ voor ‘losgeld’. In die tekst – schijnbaar afkomstig van partijen zoals de Federal Computer Crime Unit of auteursrechtenvereniging Sabam – wordt de gebruiker dan ook aangemaand 50 tot 100 euro te betalen voor het deblokkeren van zijn computer. Ransomware doet zich vaak voor als gebruikers pornosites bezocht hebben.

In het geval van Microsoft Scam worden gebruikers opgebeld door iemand die zich voordoet als een Microsoft-medewerker. Die vraagt geld voor het zogezegd verwijderen van hun malware.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content