Cybercriminaliteit neemt aan een steeds sneller tempo toe

Het aantal phishingfeiten steeg in 2019 met 80 procent, tot ruim 2.400 feiten. © Getty Images

De politiediensten in ons land zien al enkele jaren een verschuiving van offline naar online criminaliteit. Die trend zette zich ook vorig jaar door, maar was in 2019 uitgesprokener dan ooit. Het aantal gevallen van informaticacriminaliteit steeg vorig jaar met bijna een derde, blijkt uit de statistieken van de federale politie.

De politie registreerde vorig jaar net geen 33.000 gevallen van informatiecriminaliteit, of 29 procent meer dan in 2018. De voorbije jaren werd in deze categorie ook al elke keer een stijging opgetekend, al was die toen minder spectaculair. Het aantal phishingfeiten steeg met 80 procent, tot ruim 2.400 feiten. Bij phishing worden gebruikersgegevens gestolen door bijvoorbeeld mensen naar een valse website te lokken.

‘Meer blauw online’

Daarnaast zijn er ook zogenaamd klassieke misdrijven die online gepleegd worden. Er waren bijna 25.000 gevallen van internerfraude, een stijging met 28 procent. Het gaat dan om een brede categorie, van fraude bij online kopen of verkopen, vriendschapsfraude of identiteitsfraude. ‘We moeten dus extra blijven inzetten op ‘meer blauw online”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Hij denkt dan aan investeringen en bijkomende en gespecialiseerde opleidingen.

De politie ziet meerdere factoren voor de toename. Zo speelt ons leven zich steeds meer online af, maar mogelijk is er ook een toegenomen aangiftebereidheid. De Veiligheidsmonitor uit 2018 toonde aan dat slechts een vijfde van de mensen die slachtoffer werden van online oplichting daar ook aangifte van deed. Het is wachten op een volgende Veiligheidsmonitor om te zien of die bereidheid inderdaad geëvolueerd is.

International crime drop

Het totale aantal geregistreerde feiten blijft overigens stabiel, en op lange termijn is er een daling op te merken. In vergelijking met 2011 gaat het om een afname met 17 procent. Deze dalende tendens wordt wereldwijd opgemerkt, en wordt de international crime drop genoemd. Een eenduidige verklaring is hier niet voor. Diefstal en afpersing blijven intussen de meest voorkomende feiten, goed voor meer dan een derde van alle geregistreerde criminaliteit. Zowel de diefstallen als (pogingen tot) inbraken daalden licht. Voor de woninginbraken gaat het om een daling met 10 procent, tot 47.000 feiten, of het laagste cijfer ooit.

Partner Content