Cybercriminelen misbruiken huwelijk William en Kate

© Reuters
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Cybercriminelen manipuleren zoekmotors om belangstellenden voor het prinselijk huwelijk naar malafide sites te lokken.

Cybercriminelen manipuleren zoekmotors om belangstellenden voor het prinselijk huwelijk naar malafide sites te lokken.

Zoals bij elk belangrijk event maken cybercriminelen ook gebruik van het huwelijk van William en Kate om belangstellenden naar besmette sites te lokken. Van daar uit worden dan de systemen van de bezoekers besmet met malware, niet zelden door hen aan te zetten om een vals securitypakket te downloaden (bijvoorbeeld na een bericht dat het systeem van de gebruiker…. besmet zou zijn).

Die waarschuwing werd uitgestuurd door Eset en andere producenten van antivirus- en antimalwaresoftware. Concreet zetten de criminelen besmette sites op, en vervolgens manipuleren ze de zoekengines zodat die sites bovenaan de zoekresulaten verschijnen. Wie op zo’n zoekresultaat doorklikt, komt dus slecht terecht.

Wat te doen? Wie een event als het prinselijk huwelijk wil volgen, of hierover meer informatie zoekt, gaat beter rechtstreeks naar een betrouwbare site. Bijvoorbeeld, ga rechtstreeks naar de BBC, CNN, of dergelijke bronnen. Klik niet door vanuit de zoekresultaten van een zoekmachine.

Zoals steeds moeten gebruikers hun beveiligingssoftware up to date houden. Download securitysoftware enkel van de officiële website van een securitybedrijf, waar je rechtstreeks naartoe bent gegaan, niet na een doorklikken.

Partner Content