Cybergijzeling in Nederland: Computers overgenomen via nepmail Bol.com

© .

Cybercriminelen hebben afgelopen vrijdag geprobeerd Nederlanders op te lichten. Ze stuurden een mail rond over een zogenaamde bestelling bij Bol.com. De afzenders namen de computers over van zij die de bijlagen openden, en eisten losgeld.

Dat heeft Bol.com aan het Nederlandse persbureau ANP laten weten. De webwinkel zoekt uit of het aangifte kan doen.

Oplichtingsmails verstuurd vanuit klantenservicebol.com

Meerdere klanten hebben vrijdag contact opgenomen met Bol.com. Het is niet bekend hoeveel mensen gedupeerd zijn. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres klantenservicebol.com.

‘Wij sturen nooit mails vanuit dat adres, mensen kunnen het daaraan herkennen. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden versturen wij nooit’, aldus een woordvoerster.

Het fenomeen cybergijzeling kwam vorige maand ook al in het nieuws. Toen gebruikten de daders de namen van PostNL en DHL om toegang tot computers te krijgen. Het is niet bekend wie erachter zitten en of het hier om dezelfde daders gaat. Met bitcoins kunnen mensen snel en anoniem aan geld komen.

Gedupeerd advocatenkantoor: ‘We zien geen andere keuze dan te betalen’

Een van de gedupeerden is een advocatenkantoor. ‘In de mail konden we een bestelling in de gaten houden, via track and trace. Ons hele netwerk is nu gegijzeld. We moeten 780 dollar in bitcoins betalen, omgerekend 630 euro’, meldt een advocaat, die op zijn anonimiteit staat. Het kantoor ziet geen andere keuze dan te betalen. ‘Je moet wel, anders ben je alle bestanden kwijt. Het is zonde van het geld, maar ons werk is veel meer waard.’ (Belga/MI)

Partner Content