‘Cyborg’ geeft aftrap WK voetbal in Brazilië

© Walk Again Project
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De aftrap van het WK voetbal wordt gegeven door … een ‘cyborg’: een verlamde jongen zal uit zijn rolstoel stappen, zich in een door de hersenen aangestuurde looprobot hijsen en het WK voor geopend verklaren door een ceremoniële trap tegen de bal te geven.

Een verlamde tiener zal aan de hand van een geavanceerde, hersengestuurde looprobot het eerste balletje trappen op het WK voetbal in Brazilië, dat vanavond 12 juni van start gaat in Sao Paulo met de wedstrijd Brazilië – Kroatië.

De jongen draagt een elektro-encefalografische ‘headset’ die zijn hersenactiviteit bijhoudt. Een computer vertaalt deze hersensignalen naar commando’s die de looprobot kan begrijpen, schrijft The Verge.

Dit alles werd ontwikkeld in het kader van het Walk Again-project, een internationaal samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten dat uit 150 wetenschappers en ingenieurs bestaat en geleid wordt door de Braziliaanse wetenschapper Miguel Nicolelis. Al jarenlang houdt dit consortium zich bezig met Brain Machine Interface of BMI.

Het project en de technologie erachter zijn natuurlijk niet voltooid. Op het WK willen de initiatiefnemers dan ook louter inspireren door de mogelijkheden van BMI te laten zien aan het grote publiek. Het is een stunt, dus. Neurowetenschappers bekritiseren dan ook de manier waarop het Walk Again-project verlamde mensen gebruikt om hun research op een spectaculaire manier te promoten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content