D66 wil geen Amerikanen bij Nederlandse eID

Pieterjan Van Leemputten

De nieuwe Nederlandste elektronische identiteitskaart zal waar mogelijk gebruikmaken van openbronsoftware. Intussen maken sommigen zich zorgen om de privacy.

De nieuwe Nederlandste elektronische identiteitskaart zal waar mogelijk gebruikmaken van openbronsoftware. Intussen maken sommigen zich zorgen om de privacy.

De plannen voor de opvolger van de Digid werden vorige week voorgesteld door de Nederlandse minister van Binnenlandse zaken Plasterk. Hij kijkt onder meer naar de Duitse en Belgische systemen Daarbij zal gebruik worden gemaakt van openbronsoftware waar mogelijk.

In de marge van de voorstelling van de plannen laat de sociaal-liberale partij D66 weten dat het zich zorgen maakt om de privacy. Daarom wil de partij niet dat er voor het maken van de kaarten of leveren van bijhorende diensten wordt samengewerkt met Amerikaanse bedrijven. Dit moet voorkomen dat de VS zomaar inzage kan krijgen in Nederlandse persoonsgegevens.

Plasterk heeft daar volgens de Volkskrant op geantwoord dat hij wil onderzoeken of dat juridisch haalbaar is. Al betwijfelt hij het. Zo zijn aanbestedingen gebonden aan Europese regels waarbij iedereen mag deelnemen.

Een ander heikel punt is dat het moeilijk te bepalen is wanneer een bedrijf ‘Amerikaans’ is. Grote technologiebedrijven zoals IBM, Microsoft of Google hebben in Europa immers een apart bedrijf opgericht voor hun activiteiten hier. Zelfs puur juridisch gaat het hier dus om Europese bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content