Daar zijn de smartphones met Firefox OS

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Alcatel One Touch, LG en ZTE gaan smartphones met het Firefox OS besturingssysteem maken. Huawei volgt later.

Mozilla toont op het Mobile World Congress de eerste commerciële ‘build’ van Firefox OS; een nieuw mobiel besturingssysteem dat de ambitie heeft om een ‘open ecosysteem’ te worden. De eerste toestellen zullen gebouwd worden door Alcatel One Touch, LG en ZTE. Later zou Huawei ook Firefox OS toestellen uitbrengen.

Al zal dat vooralsnog niet in ons land of in onze buurlanden zijn. De eerste toestellen mogen we verwachten in landen als Brazilië, Hongarije, Mexico, Polen, Servië en Spanje. Later zouden andere markten aan bod komen. De Alcatel One Touch Fire wordt het eerste toestel in Europa (Polen).

Interesse is er in ieder geval aan de kant van operatoren. 17 operatoren engageren zich alvast voor het ‘open web device’ initiatief van Mozilla. Het gaat om América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN en VimpelCom.

Open standaarden

Smartphones met Firefox OS zijn de eerste die volledig rond open webstandaarden gebouwd worden, waarbij elke functie of mogelijkheid van een toestel als een aparte html5-applicatie ontworpen wordt. Dat moet operatoren ook toelaten om de interface makkelijk aan te passen aan een lokale markt en specifieke diensten aan te bieden op maat van de consument. “Firefox OS brengt de vrijheid en ongebreidelde innovatie van het ‘open web’ naar mobiele gebruikers”, vatte Gary Kovacs, ceo van Mozilla, dat samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content