Daimler en BMW: zelfsturende auto’s in 2024

Daimler en BMW: zelfsturende auto's in 2024

De Duitse automakers BMW en Daimler verwachten in 2024 hun eerste zelfsturende auto’s op de markt te brengen. Om vaart te zetten achter de ontwikkeling van de benodigde technologie, gaan ze nauwer samenwerken.

Voor zelfrijdende auto’s bestaan vijf categorieën. Bij niveau 1 is een enkel onderdeel geautomatiseerd, zoals met de cruise-control. Een auto van niveau 5 kan helemaal zelfstandig rondrijden, op alle terreinen en onder alle omstandigheden, zonder dat de mens iets hoeft te doen. De meeste automakers zitten nu bijna op niveau 3: ze kunnen onder bepaalde omstandigheden zelf rijden, maar de mens moet achter het stuur blijven zitten om in te kunnen grijpen.

BMW en Daimler brengen grofweg 1200 experts bijeen, die werken aan auto’s van niveau 4. Die kunnen zonder ingrijpen van de chauffeur over de snelweg rijden en automatisch inparkeren.

Het Amerikaanse Tesla verwacht al volgend jaar een dienst met taxi’s te presenteren die op niveau 5 zitten, beloofde topman Elon Musk onlangs.

BMW en Daimler werken ook op andere terreinen samen, bijvoorbeeld op vlak van autodeeldiensten en elektrisch rijden. Er lopen nog gesprekken om ook samen te werken aan geautomatiseerd rijden in stedelijk gebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content