Dan toch micro-USB op iPhone 5

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Apple brengt een adapter uit waarmee je een micro-USB-aansluiting toevoegt aan de iPhone 5. Het bedrijf doet dit ongetwijfeld om te voldoen aan de Europese regelgeving rond universele opladers.

Apple brengt een adapter uit waarmee je een micro-USB-aansluiting toevoegt aan de iPhone 5. Het bedrijf doet dit ongetwijfeld om te voldoen aan de Europese regelgeving rond universele opladers.

Even terugspoelen. In 2009 gingen de gsm-fabrikanten op aandringen van Europa akkoord met een universele standaard voor het opladen van gsm’s en smartphones. Daarbij werd geopteerd voor de micro-USB-aansluiting die op dat ogenblik toch al een de-facto standaard onder fabrikanten aan het worden was. Allemaal tekenden ze: Samsung, Nokia, LG, Sony Ericsson, Motorola, RIM én ook Apple.

CEN-CENELEC en ETSI – dat zijn binnen Europa de instanties die standaarden vastleggen – goten een en ander in een definitief kader dat eind 2010 getekend en in 2011 officieel voorgesteld werd. Apple was op dat moment een van de fabrikanten die nog niet overgestapt was op micro-USB, maar had zich daar dus wel toe geëngageerd.

Omweg

In oktober 2011 deed Apple dat uiteindelijk wel, maar met een omweg. Het bedrijf lanceerde toen een micro-USB-adapter: een opzetstukje dat je in de connector van een iPhone kan pluggen, en waarlangs je vervolgens een universele micro-USB-oplader kan aansluiten.

Op de voorstelling van de nieuwe iPhone 5 werd door Apple met geen woord gerept over micro-USB en over de compatibiliteit met hun nieuwe ‘Lightning’-connector. Maar amper een dag later duikt dan toch een ‘Lightning to Micro USB Adapter‘ in de Apple Store op. Voorlopig alleen in de Engelse online winkel (voor 15 Britse pond), maar hoogstwaarschijnlijk zal de adapter ook in de Belgische webwinkel terecht komen. Bij reseller Switch was men nog niet op de hoogte van de adapter en Apple konden we nog niet meteen bereiken.

Met de verplichting voor een universele oplaadstandaard had Europa uiteraard het gebruiksgemak van de consument in gedachten – niemand loopt graag met meerdere adapters rond – maar speelden ook groene argumenten mee. Het gebruik van één universele lader vermindert de afvalberg, omdat oude laders niet noodzakelijk meer naar de vuilbak verwezen worden en met nieuwere smartphones kunnen gebruikt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content