Dashcam moet neushoorns beschermen tegen stropers

Sudan in 2010. © Reuters

Het Real-time Anti Poaching Intelligence Device (Rapid), een nieuw systeem om neushoorns te beschermen tegen stropers, bestaat uit een mini-camera, een gps-ontvanger en een hartslagmonitor die in hun hoorn wordt geplaatst. Het systeem houdt parkwachters de klok rond op de hoogte.

De jacht op neushoorns is sinds 2007 met maar liefst 9300 procent gegroeid, en door de uitgestrektheid van de natuurreservaten vinden de parkwachters moeilijk een antwoord op de stropers. Meestal wordt een geval van stroperij veel te laat ontdekt en blijven de daders onbestraft.

Informatie de klok rond doorgestuurd naar controlecentrum

Het Real-time Anti Poaching Intelligence Device (Rapid) van de Britse ngo Protect wil daar iets aan veranderen. Het bestaat uit een camera, een gps-ontvanger en een hartslagmonitor onder de huid van het dier. Die stuurt de klok rond informatie naar een controlecentrum, waar bij een plotse verandering in hartritme een alarm afgaat. De Britse wetenschappers die het ontwikkelden, publiceerden de resultaten van eerste tests in het tijdschrift Applied Ecology.

“Momenteel wordt elke zes uur een neushoorn gedood in Afrika”, zegt Paul O’Donoghue, neushoornexpert met meer dan vijftien jaar ervaring. “We moesten een manier vinden om deze dieren effectief te beschermen op het terrein. Met dit toestel wordt alarm geslagen bij elke poging tot stroperij. De locatie wordt doorgegeven zodat parkwachters met de helikopter minuten later ter plekke kunnen zijn. Zo krijgen de stropers geen tijd om het meest waardevolle deel mee te nemen en te vluchten.”

Dashcam moet neushoorns beschermen tegen stropers
© Reuters

Steun van Ricky Gervais

Het nieuwe systeem is enthousiast onthaald door deskundigen in onder meer Zuid-Afrika. Het krijgt ook de steun van comedian en acteur Ricky Gervais, die zich al langer inzet voor de strijd tegen de stroperij op bedreigde diersoorten.

“Ik ben blij dat ik het werk van Protect kan steunen”, zegt hij. “Stropers weten nu heel goed dat ze neushoorns of andere dieren kunnen doden en vrijwel geen kans lopen om gevat te worden. De stroperij zal pas stoppen als we die kans verhogen, en dat is precies wat Protect Rapid doet.”

Volgens Gervais geeft de technologie de parkwachters de mogelijkheid om stropers op heterdaad te betrappen. “Als ze dat weten, zullen ze twee keer nadenken voor ze nog eens zo’n prachtig dier doden. Dit kan eindelijk een echte kans zijn om die prachtige diersoort te redden van uitsterven. Ik roep iedereen op om dit project te steunen.”

Er wordt niet voor het eerst technologie ingezet om dieren te beschermen. Eerder werden al drones ingeschakeld om onder meer orka’s en witte neushoorns ter hulp te schieten.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content