Data energiemarkt naar centraal clearinghouse

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

’s Lands energiedistributienetbedrijven Eandis, Infrax, ORES en Sibelga hebben een centraal clearinghouse opgericht, Atrias genaamd. Daarmee kunnen leveranciers, transportnet- en distributienetbeheerders de data voor de goede werking van de energiemarkt centraal uitwisselen. Onder meer Eandis kondigde twee jaar geleden al aan dat er dringend nood was aan een centraal clearinghouse om data van de energiemarkt uit te wisselen, zeker met de komst van slimme meters en de daarmee gepaard gaande explosie aan data in het vooruitzicht. “Met een leverancier alleen wisselen wij per jaar zo’n 500.000 berichten uit”, klonk het toen.

’s Lands energiedistributienetbedrijven Eandis, Infrax, ORES en Sibelga hebben een centraal clearinghouse opgericht, Atrias genaamd. Daarmee kunnen leveranciers, transportnet- en distributienetbeheerders de data voor de goede werking van de energiemarkt centraal uitwisselen.

Onder meer Eandis kondigde twee jaar geleden al aan dat er dringend nood was aan een centraal clearinghouse om data van de energiemarkt uit te wisselen, zeker met de komst van slimme meters en de daarmee gepaard gaande explosie aan data in het vooruitzicht. “Met een leverancier alleen wisselen wij per jaar zo’n 500.000 berichten uit”, klonk het toen.

En het huidige model is daarvoor te complex, wordt nu nogmaals gesteld. Totnogtoe zijn er meerdere clearinghouse actief op de Belgische energiemarkt. Dat maakt dat de verschillende marktpartijen met elk van die ‘verrekeningskamers’ berichten moesten uitwisselen. Bovendien werkt elk clearinghouse met eigen ict-systemen.

“De oprichting van Atrias zal bijdragen tot de versterking, verbetering en vereenvoudiging van de werking van de Belgische energiemarkt”, luidt de conclusie van de netbedrijven. “Bovendien zal het nieuwe clearinghouse gelijktijdig de processen van slimme meters als die van de klassieke meters kunnen behandelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content