Data News telecomenquête: Belgacom blijft domineren

Wie zich waagt op de Belgische telecommarkt kan niet om Belgacom heen. Dat is één van de conclusies uit de zeventiende telecomenquête van Data News.

Wie zich waagt op de Belgische telecommarkt kan niet om Belgacom heen. Dat is één van de conclusies uit de zeventiende telecomenquête van Data News.

Op de bedrijfsmarkt is 62,5 procent klant bij Belgacom. Maar ook voor mobiele communicatie (55,7 %) en datanetwerken (43,8 %) is het bedrijf zeer goed vertegenwoordigd. Een verklaring daarvoor ligt voor een groot deel bij de klanten zelf. Zestig tot zeventig procent is niet van plan om in het komende jaar van operator te veranderen.

De rondvraag gebeurde via een online enquête waar 872 mensen aan deelnamen. De respondenten waren vooral ceo’s (22 %), cio’s en IT-managers (18 %) en analisten, programmeurs en ontwikkelaars (24 %).

Verder leren we uit de antwoorden dat bedrijven maar in de helft van de gevallen hun vaste en mobiele telefonie bij dezelfde operator nemen. Ook is 28 procent niet tevreden over 3G met de minste ontevredenheid bij Proximus (12 %) en Base (17 %). Opmerkelijk: bij Mobistar is 58 procent ontevreden over 3G, bij Telenet maar 36 procent terwijl die laatste wel het netwerk van Mobistar gebruikt. In 2014 wil 21 procent van de respondenten overstappen naar 4G

Tot slot vroegen we ook wie in België de grootste invoed heeft op telecom. Daar staat Eurocommissaris Neelie Kroes met 25 procent van de stemmen bovenaan. Op een gedeelde tweede plaats (beiden 16 %) staan minister Johan Vande Lanotte en Ex-Belgacombaas Didier Bellens. De enquête werd wel afgenomen vlak voor zijn ontslag.

De volledige resultaten, inclusief interviews en een rondetafelgesprek, lees je in Data News 19 (6/12/12). een iPad– of Androidversie kan je hier vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content