Data van Chinese Apple-gebruikers verhuist naar China

© REUTERS

Alle persoonlijke gegevens van Chinese Apple-gebruikers worden straks opgeslagen in China zelf. Dat was een eis van de Chinese machthebbers en Apple luistert daar volgens de BBC naar. De gegevens staan nu nog op servers in de Verenigde Staten.

Apple heeft alle Chinese gebruikers laten weten dat hun iCloud-diensten voortaan door een Chinees bedrijf worden beheerd. Dat bedrijf is in handen van de zuidelijke provincie Guizhou. Zowel Apple als de Chinezen hebben toegang tot alle gegevens, staat in de gebruiksvoorwaarden. Op 28 februari worden de gegevens overgezet. Gebruikers die dat niet willen, kunnen hun account opzeggen. Apple bezweert dat de gegevens versleuteld worden opgeslagen en dat er geen achterdeurtjes zijn.

China wil strikt in de gaten houden waar zijn burgers online naar kijken. Onwelgevallige informatie wordt geblokkeerd met een zogeheten Chinese Firewall. Zo kunnen Chinezen geen gebruik maken van diensten als Gmail, Google Maps, Facebook, YouTube, Wikipedia, Twitter, Instagram en Pinterest. Ook diensten om die censuur te omzeilen, zoals virtuele privénetwerken, worden tegengehouden. Apple had die diensten al uit de App Store gehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content