Datacenter om kathedraal te verwarmen

Al eens van ‘Church on a Cloud’ gehoord?

Een kerkgebouw verwarmen kost klauwen vol geld. Een Nederlandse architect bedacht een innovatieve oplossing: Church on a Cloud.

Met zijn origineel ontwerp won de Nederlandse architect Geert van der Aa Holy Warming, een wedstrijd om een duurzame oplossing te bedenken voor het verwarmen van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. Het kerkgebouw wordt momenteel gerestaureerd.

De kathedraal werd tot nu toe verwarmd met een oude olie-installatie die al op donderdag diende te worden aangezet om in de winter tijdens de mis op zaterdagavond en zondagmorgen een temperatuur van 12° C te bereiken. De installatie verbruikt 35.000 liter stookolie per jaar.

Het ontwerp van Church on a Cloud voorziet de installatie van een commercieel datacenter in de keldergewelven van de kathedraal . De warmte die de servers genereren kan worden aangewend om het kerkgebouw te verwarmen. En met de koude luchtstroom in de kathedraal kunnen de computers gekoeld worden. Een schets van het ontwerp met meer uitleg kan je hier downloaden.

Partner Content