Datacenterbeheerder krijgt het moeilijk in 2010

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Beheerders van een datacenter krijgen het zwaar in 2010. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De problemen rond energie, ruimte en technologie zullen volgend jaar nog groter worden.

Beheerders van een datacenter krijgen het zwaar in 2010. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De problemen rond energie, ruimte en technologie zullen volgend jaar nog groter worden.

“De energiekosten zijn de snelst groeiende kosten van datacenters. Toch besteden beheerders niet genoeg aandacht aan het meten, monitoren en aanpakken van deze kostenpost”, zegt onderzoeker Rakesh Kumar.

Volgens de onderzoeker realiseren de beheerders zich onvoldoende welke besparingen ze kunnen realiseren. “Ze moeten beseffen dat het verwijderen van een x86-server uit een datacenter een besparing oplevert van 400 dollar aan energiekosten per jaar”, aldus Kumar.

Beheerders moeten af van het idee dat er slechts een manier is om de kosten van een datacenter omlaag te brengen, zegt het onderzoeksbureau. De analisten adviseren om alle kosten op een rijtje te zetten en uit te zoeken wat de grootste kostenposten zijn.

Een tip die de analisten geven is om oude hardware, of hardware die niet goed te benutten is, te vervangen door nieuwe modellen. Klanten van Gartner geven aan dat door een dergelijke vervanging er 5 tot 20 procent minder servers nodig zijn.

Een andere besparing zou kunnen zitten in het terugbrengen van het aantal locaties en het onderzoeken van de locatie van het datacenter op zich. “Veel datacenters zijn de laatste jaren gegroeid, omdat het bedrijf groeide, maar daardoor staan ze soms op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld wanneer zij staan in een land met hoge arbeidskosten”, zegt het onderzoeksbureau. Bedrijven moeten bij de heroverweging van de locatie van het datacenter kijken naar arbeidskosten, energiekosten en andere faciliteiten.

Ook voor de toekomst moeten bedrijven rekening houden met de verwachte groei van het datacenter. De locatie moet tenminste nog vijf jaar verder kunnen, adviseren de analisten.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content