Datahouse Belgium failliet verklaard

Het datacenter dat in 2011 werd verkocht door Scarlet legt de boeken neer. Datahouse belooft continuïteit maar het faillissement komt niet onverwacht.

Het datacenter dat in 2011 werd verkocht door Scarlet legt de boeken neer. Datahouse belooft continuïteit maar het faillissement komt niet onverwacht.

De stopzetting werd vorige week al gemeld door Tweakers dat meldde dat er beslag zou zijn gelegd op servers van klanten, maar dat de activiteiten van het bedrijf momenteel doorgaan.

Vanuit Nederland bevestigt een medewerker van Datahouse aan onze redactie dat het faillissement is uitgesproken over de Belgische afdeling. Maar veel bijkomende informatie wordt er voorlopig niet meegedeeld. Wel benadrukt het bedrijf dat de continuïteit wordt gewaarborgd.

Het datacenter was tot de zomer van 2011 in handen van Scarlet toen moederbedrijf Belgacom het in stilte verkocht. In november volgde er een panne bij het datacenter waarbij eerst de schuld naar Belgacom werd geschoven, al kwam ceo Salvatore Fiorenza daar later op terug waarbij Belgacom duidelijk stelde dat zij hun afspraken waren nagekomen.

Voor de sector lijkt het lot van Datahouse Belgium geen verrassing. “Het datacenter was al bij de overname niet leefbaar”, zegt Laurens Van Reijen, managing director van LCL. Hij was zelf aanvankelijk geïnteresseerd in het datacenter maar haakte uiteindelijk af. “De contracten waren niet winstgevend en er was bespaard op onderhoud door Scarlet waardoor er enorme investeringen nodig waren.”

Al verklaarde Fiorenza een jaar geleden nog aan Data News dat er sinds de overname wel degelijk stevig werd geïnvesteerd en vernieuwd. Wel kampte het bedrijf met de geslotenheid van de Belgische telecommarkt.


Volgens Van Reijen hanteerde Scarlet destijds tarieven onder de marktprijs waardoor er geen ruimte was voor investeringen. “Aan de lage prijzen die men er hanteerde kan je zoiets niet exploïteren”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content