Datanews.be van top tot teen vernieuwd

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

U moet het, als trouwe Data News-lezer, al gemerkt hebben en met nauwelijks verhulde trots willen dat bevestigen: onze website datanews.be is volledig vernieuwd!

U moet het, als trouwe Data News-lezer, al gemerkt hebben en met nauwelijks verhulde trots willen dat bevestigen: onze website datanews.be is volledig vernieuwd!

Het waren interessante en ook spannende maanden voor Data News. In stilte werd er, in samenwerking met de Limburgse webspecialist Nascom en Roularta ICT, naarstig gesleuteld aan een nieuwe website. Daarvan werd niet alleen de gevel opgefrist, maar ook de hele structuur en achterbouw. Dat was nodig, vonden wij. We hadden u in het verleden altijd al veel en gevarieerde inhoud voor te schotelen – nieuwsberichten, video’s en foto’s, opinies, blogs, … – maar we waren ervan overtuigd dat die niet optimaal werd ontsloten, noch qua structuur noch qua siteontwerp.

Structuur en design
Ten eerste dokterden we een nieuwe, achterliggende structuur uit. Verwante artikels worden op de achtergrond met elkaar verbonden via een systeem van categorieën en tags en kunnen dossiers gaan vormen. Ons ict-nieuws kan chronologisch geconsulteerd worden in het nieuwsoverzicht, thematisch in de categorieën en dossiers, of gerichter via de zoekfunctie. Sommige contentelementen werden heel bewust verschoven naar andere rubrieken.

Die nieuwe structuur gaat hand in hand met een compleet vernieuwd design. We kozen voor veel witruimte – een site die meer ‘ademt’ -, meer beeld en beter leesbare tekstblokken. Via een duidelijkere en eenvoudigere hoofd- en subnavigatie komt u tot bij de content die u zoekt. Grote knoppen brengen u naar onderdelen die we zelf ‘in the picture’ willen plaatsen.

Inhoud
Nieuwe structuur, nieuw design, dat creëert automatisch enkele inhoudelijke nieuwigheden. Zo zijn de fotoreeksen – die voordien in onze Data News Blog te vinden waren – ondergebracht in een handige fotomodule. Samen met de videocontent die we al enkele jaren aanbieden, vormt dat het mediablok op onze site.

Nieuw is voorts het Knowledge Center, dat een pak nuttige informatie voor en over de ict-sector bijeenbrengt: een zoekmotor voor ict-bedrijven, voor ict-opleidingen, voor interessante white papers en onze gesmaakte start-upsrubriek, waarmee we sinds jaar en dag de jonge ict-ondernemers in de kijker willen plaatsen.

Onze e-paper, de elektronische versie van onze papieren magazine, is een mooie en handige bladermodule geworden.

Reacties
Eén van de grootste aanpassingen is de invoering van een Data News-profiel – of breder nog: een Roularta-profiel. Een eerste belangrijke reden is de grote waarde die we hechten aan de reactiefunctie bij artikels onze website. In het verleden kon je probleemloos anoniem eender welke reactie posten. Die lage drempel leidde meestal tot prachtige discussies over de ict-actualiteit. Maar een enkele keren zagen we vervelende uitwassen en neveneffecten.

Omdat Data News altijd voor kwaliteit wil blijven staan, hebben we besloten het Data News-profiel ook te koppelen aan de reactiefunctie. Het creëert een hogere drempel voor de vuilbekkers van deze wereld, maar wie een zinnige reactie op een onderwerp heeft, kan zich eenvoudigweg inloggen en zijn/haar reactie posten. In combinatie met de links naar sociale media als Facebook, LinkedIn en Twitter willen we op die manier de online discussie blijven promoten.

Een tweede belangrijk element is de integratie van de Data News-newsletters in dat profiel. U kan zo op een degelijke, betrouwbare manier uw gegevens beheren. En zo u wil zelfs uw pakket nieuwsbrieven uitbreiden naar onze collega’s van de andere Roularta-bladen en -websites.

Help ons!
We hebben onze website gelanceerd op een moment dat we dachten: “Hier durven we mee buitenkomen.” Maar we zijn er ons terdege van bewust dat zulk een grote verandering ook betekent dat er hier en daar nog iets niet 100 procent optimaal uitziet, of dat er een bugje of foutje aan onze aandacht is ontsnapt. Daarom willen we de hulp van u, onze lezer/bezoeker, inroepen. Als u iets opmerkt dat volgens u niet helemaal in de haak zit, laat het ons zeker weten. Dan doen wij het nodige om het aan te passen.

Daarnaast zijn we tijdens het bouwen alweer op nieuwe ideeën gekomen, die onze website inhoudelijk nog sterker zouden kunnen maken. We zullen niet nalaten om die ideeën in de komende maanden verder uit te werken en, als de tijd rijp is, op u los te laten!
Surf op uw gemak eens rond en probeer gerust een en ander uit. We hopen dat u zich snel thuis voelt op onze nieuwe webstek!

Bekijk hier ook onze videotoelichting

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content