Datang leidt Belgische 4G-licentiehouder BUCD

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Xue Qun, de voorzitter van de Chinese infrastructuurleverancier Datang Telecom International, mag zich voortaan ook de zaakvoerder van BUCD noemen, de Belgische bvba die een 4G-licentie bemachtigd heeft. Waarmee de vraag wie er achter het schimmige BUCD schuil gaat, beantwoord wordt. Het is al een tijdje duidelijk dat enkele grote Chinese bedrijven straks de Belgische markt willen betreden met een 4G-aanbod, maar nog niet alle puzzelstukjes lagen juist. Zo vroeg iedereen zich de voorbije maanden af welke partij er achter BUCD schuil gaat, de vreemde eend in de bijt die net als Belgacom, Mobistar en Base een 4G-licentie heeft binnengehaald.

Xue Qun, de voorzitter van de Chinese infrastructuurleverancier Datang Telecom International, mag zich voortaan ook de zaakvoerder van BUCD noemen, de Belgische bvba die een 4G-licentie bemachtigd heeft. Waarmee de vraag wie er achter het schimmige BUCD schuil gaat, beantwoord wordt. Het is al een tijdje duidelijk dat de Chinezen straks de Belgische markt willen betreden met een 4G-aanbod, maar nog niet alle puzzelstukjes lagen juist. Zo vroeg iedereen zich de voorbije maanden af welke partij er achter BUCD schuil gaat, de vreemde eend in de bijt die net als Belgacom, Mobistar en Base een 4G-licentie heeft binnengehaald.

Data News onthulde eerder al dat de Brusselse voip-aanbieder 3Starsnet een 4G-testlicentie had kunnen bemachtigen bij het BIPT, en aan het testen was met de infrastructuur van het Chinese staatsbedrijf Datang. Meerdere betrouwbare bronnen bevestigden aan onze redactie dat BUCD zou gaan ‘samenwerken’ met 3Starsnet en met Datang voor de uitrol van een 4G-netwerk.

Vandaag blijkt echter zwart op wit dat het wel degelijk Datang zelf is dat aan de touwtjes trekt bij BUCD. Zo is niemand minder dan Xue Qun, de voorzitter van de internationale tak van de Chinese infrastructuurleverancier, aangesteld als zaakvoerder van de Belgische bvba.

China Mobile
Als de voorzitter en ‘deputy CTO’ van Datang Telecom International de zaakvoerder is van BUCD, dan wil dat zeggen dat de kans dat ook China Mobile onze markt gaat betreden, plots erg reëel wordt. Dat zit zo. China Mobile is een grote voorvechter van TD-LTE, mobiele technologie van de vierde generatie die door Datang werd ontwikkeld.

De Chinese operator wil met de TD-LTE technologie wereldwijd andere operatoren en technologiebouwers beconcurreren, daartoe is er zelfs een speciaal partnership tussen beide bedrijven in het leven geroepen.

Heel wat ingewijden uit de Belgische telecomsector fluisteren intussen zelf dat het wel degelijk China Mobile is dat de Belgische markt wil betreden. De puzzelstukjes vallen met andere woorden langzaam maar zeker in elkaar.

Rest alleen nog de vraag wanneer Datang (en China Mobile?) hun plannen in ons land wat meer gaan toelichten. Op 1 juli, wanneer de vergunningen beginnen te lopen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content