Dataretentierichtlijn wint eerste ‘Big Brother Award’

De dataretentierichtlijn, de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens, heeft de Big Brother Award van de Liga voor Mensenrechten gewonnen.

De dataretentierichtlijn, de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens, heeft de Big Brother Award van de Liga voor Mensenrechten gewonnen. Die ‘beloont’ op een ironische manier iets wat de Vlamingen die hun stem uitbrachten een schending van de privacy vinden.

De dataretentierichtlijn verplicht telecomoperatoren en internetproviders om bepaalde gegevens te bewaren. Het gaat enerzijds om verkeers- en locatiegegevens en anderzijds om gegevens die nodig zijn om de abonnee of geregistreerde gebruiker te identificeren.

“Met wie heeft u gebeld vandaag? Naar welke informatie surft u op het internet? Naar wie mailt of sms’t u en wanneer? Het ziet er naar uit dat politie en parket deze vragen in de toekomst eenvoudig zullen kunnen beantwoorden”, aldus Arne Vandenbogaerde van de Liga. “België werkt aan de omzetting van de richtlijn en wil de gegevens niet minimaal zes, maar twaalf maanden bijhouden. Door bankgegevens te registeren gaat België zelfs nog een stap verder dan wat Europa oplegt.”

Volgens de Liga is het niet bewezen dat de bewaarplicht absoluut noodzakelijk is voor de misdaad- en terreurbestrijding. Ze wijst er op dat de maatregel weinig efficiënt is, dat de algemene bewaarplicht het vermoeden van onschuld schendt, alsook het beroeps- en bronnengeheim.

Vlamingen konden de voorbije maanden op zeven privacyschendingen stemmen tijdens de campagne “Win uw privacy”. De twee andere genomineerden voor de ‘prijs’ waren de passagierslijsten van luchtmaatschappijen en Mobib, de chipkaart van de MIVB. De prijs, een groot oog, in de Gentse Vooruit in ontvangst genomen door Luc Beirens, het hoofd van de Federal Computer Crime Unit.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content