‘Dataverkeer vertwaalfvoudigt tegen 2018’

Het wereldwijde dataverkeer zal met factor twaalf toenemen in de komende jaren. Dat is vooral te wijten aan smartphones en 4G. Al moeten we ons afvragen of Europa nog meetelt.

Het wereldwijde dataverkeer zal met factor twaalf toenemen in de komende jaren. Dat is vooral te wijten aan smartphones en 4G. Al moeten we ons afvragen of Europa nog meetelt.

Volgens Ericsson gaan videoverkeer en smartphones, in combinatie met snelle LTE (4G) netwerken er voor zorgen dat er een verdere explosie van dataverkeer komt. Zelfs tussen Q1 2012 en Q1 2013 is het dataverkeer verdubbeld volgens het bedrijf.

Concreet ziet Ericsson het videoverkeer jaarlijks met zestig procent toenemen. Het aantal smartphone-abonnementen dat eind 2012 op 1,2 miljard lag zal tegen 2018 naar 4,5 miljard stijgen.

De becijfering van Ericsson is interessant, al is ze relatief logisch. Dataverkeer neemt immers al jaren toe doordat steeds meer mensen en diensten via het internet werken en entertainment consumeren.

Ericsson, zelf een leverancier van 4G-technologie, wijst er op dat een deel van de toekomstige toename te danken is aan LTE, al is ook dat geen verrassing. Zo zorgde ook 3G voor een enorme toename in dataverkeer en mobiele toepassingen. Net kabel- en DSL- verbindingen dat deden ten opzichte van de 56K-modem.

Europa verliest de race

Intussen moeten we ons eerder de vraag stellen of Europa nog wel mee is met die 4G-golf. In de jaren ’90 was dit het Mekka van de gsm-technologie maar intussen zijn we we ruimschoots ingehaald door Noord-Amerika en Azië.

Zo stelt de GSM Association dat Europa achterop loopt op vlak van 4G. In de VS zullen eind dit jaar veel meer 4G-abonnementen zijn dan in Europa, die bovendien nog sneller zijn.

De Wall Street Journal plakt er concrete cijfers op, afkomstig van Idate Research. Die stellen dat tegen 2016 er voor heel Europa net geen 190 miljoen 4G-abonnees zullen zijn. Maar dat zal nog steeds minder zijn dan de 197,5 miljoen in Noord-Amerika en de 381,4 miljoen in de Aziatische regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content