David Cameron wil onkraakbare chat-apps verbieden

. © BELGA

De Britse premier Cameron wil apps die de Britse overheid niet kan onderscheppen verbieden. Onder meer WhatsApp dreigt zo verbannen te worden.

Een dag nadat miljoenen mensen en tientallen wereldleiders samenkwamen in Parijs voor het recht op vrije meningsuiting, denkt Cameron na om enkel privécommunicatie toe te laten die hij zelf kan laten afluisteren. Weliswaar in het kader van terrorisme, maar de zet doet zeer fel denken aan censuurmaatregelen in minder vrije landen.

Het gaat voor alle duidelijkheid nog niet om een wet, maar de Britse premier vraagt zich openlijk af of de overheid wel “plaatsen waar terroristen veilig met elkaar kunnen spreken” moet toelaten. Onder meer WhatsApp, Snapchat en de berichtendienst van Apple lopen het risico om zo verboden te worden.

Bij de uitspraak komt de nuancering dat afluisteren slechts in bepaalde gevallen is geoorloofd, de focus ligt deze keer op terrorisme. Maar het excuus van terrorisme is slechts bijzaak. Zo was de Britse regering al in 2011 niet opgezet met dergelijke chatapplicaties. Toen verklaarde de premier in tijdens de rellen in Londen, die ontstonden nadat de politie een man neerschoot, dat de politie technologie zou moeten hebben om mensen op Twitter en BBM (de berichtendienst van BlackBerry) te traceren.

Het is zeker niet de eerste keer dat een overheid dergelijke stappen overweegt. Enkele jaren terug kreeg de overheid in India zo toegang tot berichten op BBM nadat het dreigde om de dienst helemaal te blokkeren. Met dergelijke plannen volgt Cameron daarmee landen als Iran, Syrië, China enz… waar op regelmatige basis populaire chatdiensten blokkeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content