De 10 grootste datarampen van 2008

Harde schijf gecrasht tijdens het bewaren van het business plan voor 2009? Sorry, maar om in de lijst van de meest bizarre datarampen te geraken zul je beter moeten doen.

Harde schijf gecrasht tijdens het bewaren van het business plan voor 2009? Sorry, maar om in de lijst van de meest bizarre datarampen te geraken zul je beter moeten doen.

Al voor de vijfde keer publiceert Kroll Ontrack een lijst van waargebeurde situaties waarin gegevensverlies optrad en waarvoor het data recovery lab voor de redding moest zorgen. En hoewel de technologie én de computerkennis van eindgebruikers er jaar na jaar op verbetert: blijken ongelukken nog steeds snel gebeurd.

1. Met stip op één: de gebakken laptop. Voor hij op vakantie ging verborg een man nog snel zijn laptop in… de oven. Vrouwlief wou echter nog snel voor het vertrek een kipschotel maken en verwarmde de oven alvast voor. Het resultaat laat zich raden…

2. Een wildbehoudproject in Florida moest stilgelegd worden nadat het flashgeheugen beschadigd geraakt was van een traceerchip in de halsband van een panter.

3. Het is eigen aan een stofzuiger dat die naast stof ook andere onbenulligheden opzuigt – zoals een usb-stickje van een gigabyte. De zuigkracht was echter zo sterk dat de bedrading van de printplaat en de connector los raakten.

4. En dan was er de SD-geheugenkaart van een camera die volgens de klant in de klauwen van een wild beest was terecht gekomen. Na onderzoek bleken het eerder de tandjes van zijn tweejarige zoon te zijn.

5. Herkenbaar allicht: de trouwe viervoeter die met de draagbare usb-drive vol familiefoto’s aan de haal gaat.

6. Iets minder herkenbaar: Een drijfnatte laptoptas – inclusief laptop, die enkele dagen tevoren nog gestolen werd, samen met de gezinsauto. De dief had de tas blijkbaar in de rivier gegooid, waarna kinderen de schat gevonden hadden op het strand.

7. Een filmmaker die de laatste hand aan het leggen was aan zijn nieuwste western, toen de harde schijf van zijn MacBook Pro het begaf. Naar het schijnt is de film toch tot op dvd geraakt.

8. Een advocate wou het aangename aan het nuttige koppelen en nam haar laptop mee op visvakantie. Haar gezelschap kon de werklust maar matig appreciëren, en kieperde de laptop overboord.

9. Een pasgetrouwd koppel raakte na de doortocht van orkaan Katrina in 2005 hun trouwfoto’s kwijt. Twee en een half jaar later bleek dat de foto’s toch nog konden gerecupereerd worden.

10. Een zeiltocht rond de wereld eindigde abrupt toen de boot op de laatste dag kapseisde, met de laptop van de wereldreizigster. Hoe het afliep? Dat kun je wel raden: elk persbericht eindigt toch positief?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content