De 4 grootste mythes over het opladen van je smartphone (en waarom ze niet kloppen)

Over het opladen van je smartphone bestaan genoeg fabels. Je zou hem bijvoorbeeld niet een nacht aan de lader moeten laten hangen en je telefoon alleen opladen wanneer hij leeg is. Maar wat is hier van waar?

Niet veel, blijkt. En om u de feiten van fictie te helpen onderscheiden, stelde Yahoo een lijstje op met de belangrijkste mythen.

1. “Je telefoon aan de oplader houden is slecht voor de batterij”

Je telefoon ingeplugd houden terwijl je slaapt zou slecht zijn voor de batterij. Want hij krijgt te lang stroom toegediend, waardoor hij als het ware ‘lui’ wordt. Als je dit te veel doet zou hij geen lading meer vast kunnen houden.

Maar de waarheid is precies het tegenovergestelde. Je smartphone is intelligent genoeg om te zien wanneer de batterij volledig opgeladen is en kan stoppen met het vragen van stroom.

De meeste van de huidige generatie telefoons is zelfs zo slim, dat ze stroom vragen tot 80 procent. Daarna wordt de vraag teruggeschroefd, tot hij volledig vol is.

2. “Laad alleen je telefoon op wanneer hij volledig leeg is”

Dit is volledige onzin. Lithium-ion batterijen – die in alleen moderne telefoons, tablets en andere slimme apparaten zitten – hebben hier helemaal geen last van. Vroeger was er het idee van het ‘geheugen effect’. Als je te vroeg oplaadt denkt de telefoon dat hij op dat punt leeg is. Dus als je bijvoorbeeld op 50 procent zou opladen, denkt de telefoon de volgende keer op 50 procent dat hij leeg is.

Of dit bij vorige generaties van batterijen daadwerkelijk zo was, is de vraag. Sommigen zeggen dat dit echt het geval was, anderen noemen het een urban myth. Feit blijft dat de huidige generatie batterijen – de lithium-ion – hier absoluut geen last van hebben.

3. “Met het opladen van je telefoon gaat de batterij kapot”

Dit is geen mythe, maar de waarheid. Ook de huidige generatie batterijen verliezen hun kracht over tijd. De hoeveelheid energie die ze vast kunnen houden wordt minder over tijd. Maar dit heeft er meer mee te maken hoeveel je je telefoon gebruikt dan hoe vaak je oplaadt. Het gaat er om hoe vaak de batterij 100 procent leeg is geweest, maar dit hoeft niet in een keer.

Als je bijvoorbeeld je telefoon de ene dag 50 procent oplaadt en de volgende dag doe je hetzelfde. Dan telt dat als één keer. Dit heeft dus meer te maken met hoeveel u uw smartphone gebruikt dan hoe vaak u hem aan de oplader hangt.

4. “Gebruik je telefoon niet terwijl hij oplaadt.”

Sommige mensen denken nog altijd dat je op deze manier geëlektrocuteerd kan worden. Maar dit is onzin.

Het kan wél als je bijvoorbeeld in bad zit en hem in het water laat vallen, of je een goedkope namaak oplader gebruikt. Maar bij normaal gebruik van een normale lader is dit onmogelijk.

Los daarvan is het handig dat je de telefoon met rust laat als hij snel opgeladen moet worden. Logischerwijs gebruikt je telefoon ook stroom als je hem gebruikt terwijl hij oplaadt. Door dit niet te doen gaat hij sneller naar de 100 procent. Als je snel wilt opladen kan je de telefoon ook in vliegtuigmodus zetten, waardoor hij minder meldingen krijgt en minder apps in gebruik zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content