De 5 belangrijkste IT-hypes op weg naar teleurstelling

© Belga

Gartner heeft een nieuwe hypecycle gepubliceerd met de technologieën in hun verschillende fasen van volwassenheid en bruikbaarheid.

De hypecycle is gebaseerd op de jarenlange ervaring dat baanbrekende technologie doorgaans in een pril stadium enorm in de belangstelling komt te staan, waarbij de toepassingsmogelijkheden en het tempo waarin die beschikbaar komen steeds verder worden overdreven. Daarop volgt doorgaans de deceptie wanneer er toch meer technische, zakelijke of maatschappelijke obstakels blijken te zijn dan verwacht. Vervolgens verslapt de aandacht enige jaren, maar dat wil niet zeggen dat de technologie geen toekomst heeft. Na een verdere ontwikkeling in relatieve rust ontstaat er dan toch waardering voor het concept.

Gartner zet nu de onderstaande technologieën op de top van de hypecycle.

Autonome voertuigen, ofwel zelfsturende auto’s

Hoewel verschillende autofabrikanten en nieuwkomers in deze industrie als Google en Apple zich storten op de ontwikkeling, lopen de verwachtingen ten aanzien van de snelle toepasbaarheid veel te hoog op. Niet alleen zijn er nog veel technische problemen op te lossen, maar ook juridisch zijn er nog enorme haken en ogen. Vervolgens moeten ook automobilisten nog de stap maken om de controle uit handen te geven.

Doe het zelf Big Data analytics

Zinvolle Big Data analytics uitvoeren met gereedschap zonder dat daar dienstverleners aan te pas komen, klinkt aantrekkelijk. Maar de ontwikkeling van dergelijk gereedschap staat nog in de kinderschoenen. Het duurt nog jaren voordat het gereedschap de specialistische kennis van dienstverleners overbodig maakt.

Internet of Things

Aan ideeën geen gebrek over wat mogelijk is wanneer alles in onze omgeving bereikbaar is met een eigen IP-adres. De communicatieprotocollen zijn echter nog allerminst gestandaardiseerd en de hele maatschappelijke discussie over wie toegang krijgt tot welke gegevens kan een wijdverspreid gebruik nog lange tijd in de weg staan.

Real time gesproken vertalingen

Skype heeft recent een demo van deze technologie laten zien, waarbij het inspreken van een tekst aan de ene kant van de verbinding leidt tot een gesproken vertaling aan de andere kant. De belofte dat deze technologie echt tot een werkbare en betrouwbare manier van communiceren leidt, bestaat al een aantal decennia. Toch zal het nog zeker zo lang duren voor het zo ver is.

Machine learning

De aandacht van een aantal prominenten uit de IT-industrie en wetenschap voor intelligente machines die een bedreiging kunnen vormen voor de mensheid, geeft de indruk dat brede toepassing van kunstmatige intelligentie om de hoek ligt. De beschikbaarheid van grote hoeveelheid servers in de cloud maakt het wel voor veel meer organisaties mogelijk machine learning in te zetten, maar toepassing ervan is nog lang geen gesneden koek.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content