De belangrijkste onthullingen van het Google-event

Sundar Pichai, de nieuwe baas van Google © REUTERS

Google kondigde gisteren twee smartphones, een 2-in-1 tablet, een vernieuwde Chromecast en een releasedatum voor Android 6.0 Marshmallow aan.

Daarmee heeft Google grotendeels aan de verwachtingen voldaan. Want dat er twee Nexus telefoons, een nieuwe Chromecast en Android Marshmallow aan zaten te komen was al gelekt.

De meest onverwachte aankondiging gisteren was de Pixel C, een tablet gebaseerd op het Android- besturingssysteem. Het apparaat heeft uiterlijk veel weg van een Microsoft Surface en de Apple iPad Pro, beiden ook een hybride van een laptop en een tablet met een afneembaar toetsenbord. De Pixel C heeft een beeldschermdiameter van 10,2 inch, een Nvidia X1-processor en 3 GB aan werkgeheugen. De prijs van 499 dollar is aanzienlijk lager dan die van de iPad of Surface. Voor het toetsenbord moet overigens nog 149 dollar worden neergeteld. De prestaties zijn echter ook minder dan beide 2-in-1’s. De Pixel C komt eind november in de winkels.

Telefoons

De toestellen worden gemaakt door het Zuid-Koreaanse LG en het Chinese Huawei, meldde de technologiereus.

Huawei tekent voor de grootste van de twee smartphones, de Nexus 6P, die voorzien is van een scherm van 5,7 inch. LG maakt de Nexus 5X, waarvan het scherm 5,2 inch meet. Beide toestellen zijn voorzien van een vingerafdrukscanner en een camera met een krachtigere beeldsensor dan eerdere Nexus-modellen. Lees meer.

De Nexus-smartphones van Google zijn bij consumenten doorgaans lang niet zo populair als bijvoorbeeld de iPhone van Apple of de Galaxy-serie van het Zuid-Koreaanse Samsung. De modellen zijn dan ook met name bedoeld om te tonen waar het Android-besturingssysteem allemaal toe in staat is.

Chromecast

Google introduceerde ook een nieuwe Chromecast, de HDMI-stick aan een balletje, waarmee muziek, foto’s en video van een laptop of smartphone naar de tv kan worden gestreamd. De Chromecast 2 ondersteunt 5 GHz wifi en levert betere prestaties met drie ingebouwde antennes. De Chromecast is vanaf vandaag verkrijgbaar in drie kleuren (rood, geel en zwart) in 17 landen en kost 35 euro. Sommige nieuwe functies komen echter pas volgend jaar beschikbaar met ene sofwtare-update.

Marshmallow

Het nieuwe besturingssysteem Android Marshmellow is vanaf volgende week beschikbaar. De bezitters van een geschikt Nexus-toestel krijgen in de loop van de komende weken een upgrade. Veel bezitters van Android-toestellen zullen echter moeten wachten tot hun leverancier de systeemsoftware heeft aangepast aan de nieuwe Android-versie.

(Belga/Automatiseriggids/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content