De beste techproducten van 2015 (het jaar dat Microsoft weer cool werd)

Tablets © REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

Voor techproducten was 2015 niet een jaar van enorme innovatie, het was een eerder een jaar van verbeteringen. En het jaar dat Microsoft weer eens pionierde en zich weer kon meten aan Apple.

Net als ieder jaar kwam er uiteraard een nieuwe iPhone uit en lanceerde Samsung ook weer een nieuw toestel voor de Samsung Galaxy-reeks. De iPad kwam met een trendbreuk: eerdere jaren werd hij kleiner en dunner -, dit jaar kwam er een enorme iPad Pro uit. Maar of dat nou zo innovatief was?

Smartphones

iPhone 6S

Wellicht de beste smartphone tot dit jaar – de iPhone 6 – kreeg een opvolger: de iPhone 6S. Een toptoestel met vooral een topcamera. Niet gek, want vorige week werd bekend dat er 800 mensen fulltime aan de camera van de iPhone werken. Verder viel naast de kleine verbeteringen bij de S versie 3D Touch in het hoog. Door het drukgevoelig scherm komen er extra opties tevoorschijn bij het selecteren van een app, maar voor de meeste mensen voegt dit nog niet erg veel toe.

Samsung Galaxy S6 Edge

Naast Apple komt ook Samsung ieder jaar met een nieuw vlaggenschip. Dit keer was het de Samsung Galaxy S6 Edge. Behalve dat het toestel er prachtig uitziet, waren er weinig verrassingen bij de aankondiging. De camera is – net als bij de iPhone – zeer sterk en als toevoeging kreeg hij een prachtig gekromd scherm. Functioneel kun je weinig met die gebogen randjes, maar de Edge onderscheidt zich ermee.

Oneplus 2

Het vorige toestel van de Chinezen van Oneplus (de Oneplus 1) kreeg al veel lof. De Oneplus 2 – de flagshipkiller van het bedrijf – kreeg wederom lovende recensies. Het was wellicht het meest gehypete toestel van dit jaar, voornamelijk door het invitesysteem dat er aan de aankoop verbonden zat. Niet iedereen kon het toestel zomaar in de winkel halen, hier moest eerst een uitnodiging aan vooraf gaan – die niet makkelijk verkrijgbaar was. De officiële reden van Oneplus hiervoor is de beperkte productiecapaciteit van het kleine bedrijf, maar als marketingtruc werkte het perfect. Op het gebied van kwaliteit wint de Oneplus 2 het niet van de vlaggenschepen van Apple en Samsung – vooral de camera laat het afweten -, maar hij komt in de buurt voor een aantrekkelijke prijs van zo’n 400 euro.

Wearables

Verder was het ook het jaar dat de grote fabrikanten met smartwatches op de proppen kwamen. Nadat Pebble een paar jaar geleden een nieuwe markt creëerde, kwamen Apple en Samsung dit jaar ook met nieuwe – en betere – apparaten. Samsung kwam met de beste smartwatch voor Android tot nu toe: de Samsung Gear S2. Apple kwam met de langverwachte Apple Watch. Beide voldoen aan de verwachtingen en staan bovenaan de markt, maar toch vragen we ons af: een smartwatch, wat voegt het precies toe?

Samsung Gear VR

Een goedkope VR-bril die ook nog eens goed werkt. Samsung bewees dat het kan. De Cardboard van Google is dan nog een pak goedkoper, maar blijft een stuk karton dat je voor je hoofd moet houden en niet comfortabel werkt. De Samsung Gear VR doet dat wel. De prijs van 99 euro is een groot pluspunt en het draagcomfort ook. Daarbij is hij honderden euro’s goedkoper dan de Oculus Rift. Enige nadeel: smartphones van een ander merk dan Samsung werken niet met de bril.

Microsoft

Windows 10

Het grootste besturingssysteem kreeg een update. En wat voor één. Windows 8 werd bepaald niet met open armen ontvangen bij lancering, maar Windows 10 kreeg dat wel voor elkaar. Doordat de overstap van Windows 7 en 8 gratis was, werd de laatste versie van Windows razendsnel opgepikt. Het startmenu is terug – wat op zichzelf al een enorm pluspunt is – en de rest van de lay-out deed ook weer iets meer aan Windows 7 denken. Sinds Satya Nadella sinds 2014 het roer overgenomen heeft van schreeuwlelijk Steve Ballmer heeft Microsoft een andere koers ingezet. Een die zijn vruchten lijkt af te werpen.

Microsoft Surface Book

Want was de grootste verrassing? De Surface Book van Microsoft, die in oktober gepresenteerd werd. De laptop die in een handomdraai een tablet werd. Door het ontwerp en de specificaties waren we zowaar opgewonden over een nieuw product van Microsoft. We vroegen ons zelfs af of Microsoft weer cool was. De eerste reactie klonk zo: “Met de Surface Book toont Microsoft een mooi staaltje innovatie. Prachtig design, een nieuwe manier om scherm en toetsenbord van of aan elkaar te koppelen, licht maar tegelijk een machine met flink wat rekenkracht en (in zijn zwaarste uitvoering) zelfs met een Nvidia gpu die de Macbook Pro kan evenaren.” We hebben al zin in de volgende presentatie van de techgigant die toch lange tijd de tweede viool speelde.

Tablets

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft loopt voor op zijn concurrenten als het om 2-in-1 toestellen gaat. De Surface Pro is een laptop én tablet. Apple volgde dit jaar door een (enorme) iPad Pro op de markt te brengen, die voor vergelijkbare doeleinden te gebruiken moet zijn – maar de Surface Pro loopt nog altijd voorop in gebruiksgemak en kwaliteit. Zeker in de zakelijke markt doet hij het goed, hij wint mede daardoor flink aandeel op de tabletmarkt.

Appple iPad Pro

Om met Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump te spreken: de iPad werd dit jaar ‘huge’. Dan hebben we het niet over de verkopen – die waren niet zo hoog als voorgaande versies -, maar wel over de omvang. Apple noemt hem zelf “Dun. Licht. Episch.” Maar hij is vooral 12,9 inch groot. Wat verder opvalt is de prijs: hij is verkrijgbaar vanaf 919 euro – zonder Pencil, daar moet nog eens 109 euro voor neergelegd worden.

En verder ..

Samsung SSD T1

Als het om dataopslag en verplaatsing gaat, is dit hét product van 2015. “Zoals iedere draagbare harde schijf zou moeten zijn”, klinkt het in reviews. Hij is supersnel, klein van omvang en groot van opslag; hij past in je handpalm en heeft toch een opslagcapaciteit van 1 terabyte. Het enige nadeel is de prijs, die is vrij hoog met ruim 370 euro.

Chromecast 2

De eerste Chromecast kon al op een positief onthaal rekenen. Voor een laag bedrag kon iedere oudere televisie ‘slim’ worden. De verbinding was alleen niet altijd goed. Doordat hij dicht tegen de tv zat kon hij soms voor storing zorgen. De Chromecast 2 ziet er net anders uit en is op die punten aangepakt. Hij werkt beter en sneller, ook op een 2,4 ghz verbinding. De Chromecast 2 is daarom een musthave voor iedereen zonder smart tv – of een minder goede smart tv.

Monsterrouter van Asus: RT-AC5300

Enthousiast worden van een router? Het kon op de IFA-beurs van dit jaar. Asus kondigde in Berlijn zijn ‘monsterrouter’ aan. De RT-AC5300 zoals hij officieel heet, is een triple-band WiFi-router met 802.11ac. Bijzonder is vooral dat er niet minder dan acht antennes op zitten. Hij combineert één 2,4 en twee 5GHz banden tot een maximale snelheid van 5334 MBps. Volgens ASUS kunnen de 4×4 MIMO-antennes samen een gebied van 500 vierkante meter van internet voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content