De Croo wil weekend gratis mobiel internet organiseren

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) © Belga

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil een uitzonderlijk weekend van gratis mobiel dataverkeer voor alle Belgen organiseren. Hij is daarover in gesprek met de operatoren.

Alexander De Croo kondigde dat aan tijdens een bezoek aan de telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona.

‘Maar 54 procent van de Belgen gebruikte vorig jaar mobiele data, wat minder is dan het EU-gemiddelde van 67 procent’, legt de vicepremier uit. ‘Een recente studie van McKinsey besluit dat van alle baanbrekende technologieën, mobiele data de meeste jobs en groei oplevert. Een veel gebruikt mobiel netwerk van hoge kwaliteit is essentieel om een digitaal ecosysteem te bouwen’.

‘We zijn momenteel in gesprek met mobiele operatoren om een “ontdekkingsweekend” voor mobiele data te lanceren. Gedurende één weekend zouden Belgische burgers mobiele datadiensten gratis kunnen uitproberen, in de hoop dat ze de voordelen van mobiele apps zullen ontdekken.’

Roaming

De Croo zei in Barcelona ook dat België zal blijven pleiten voor een snelle afschaffing van de roamingtarieven in de Europese Unie. Dinsdag raakte bekend dat de EU-lidstaten de afschaffing van de roamingkosten, de extra kosten die operatoren mogen aanrekenen voor bellen, sms’en en mobiel surfen in het buitenland, pas in 2018 willen doorvoeren. Dat is drie jaar later dan het Europees Parlement voor ogen heeft.

‘België is altijd al voorstander en pleitbezorger geweest van de afschaffing van de roamingtarieven, op voorwaarde dat de binnenlandse basistarieven niet stijgen’, zegt De Croo. ‘Alle EU-burgers moeten binnen de Unie zonder extra tariefkosten kunnen bellen. Dit is een dossier waarin Europa zijn concrete meerwaarde kan tonen aan de mensen. Tegelijk zal de afschaffing van roamingtarieven de digitale economie een extra dynamiek geven: mensen zullen binnen Europa altijd en overal makkelijk toegang hebben tot hun mobiele applicaties.’ (Belga/KVDA)

De Croo bezoekt in Barcelona de Belgische stand, maar op de agenda staan ook ontmoetingen met de Franse staatssecretaris voor Digitalisering Axelle Lemaire, voorzitter Vincent Peng van de Chinese telecomreus Huawei, Deputy CEO van het Franse Orange Pierre Louette en mensen van Nokia en Ericsson. Afsluiten doet De Croo met een event van de Alliance for Affordable Internet, een initiatief dat het internet wereldwijd toegankelijker wil maken voor meer mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content