‘De dislikeknop zal er nooit komen’ en 6 andere foute technologievoorspellingen
Technologie is constant in verandering. Wie er voorspellingen over wil doen, komt dan ook vaak bedrogen uit. Dat wordt nog extra pijnlijk als je Steve Jobs of Bill Gates heet. Een bloemlezing van mislukte blikken in de toekomst.
‘Er is een markt voor misschien vijf computers’
De vader van de foute technologievoorspelling is John Watson, topman van IBM van 1914 toto 1956. Hij deed de uitspraak in 1943. Computers waren in die tijd dan ook gigantische dingen, die met gemak een hele kamer vulden en vooral voor wetenschappelijke doeleinden werden gebruikt. Watson kon niet weten dat al die rekenkracht later gemakkelijk in een rugzak zou passen.
‘Na een half jaar zijn de mensen de tv beu’
Filmproducent Darryl Zanuck was de oprichter van Twentieth Century Pictures en in de eerste helft van de 20ste eeuw een van de machtigste mannen in de filmindustrie. Desondanks maakte hij een grote inschattingsfout toen in 1946 de tv kwam opzetten. ‘Televisie zal de aandacht van de markt niet kunnen vasthouden. Na zes maanden zullen mensen het staren naar zo’n doos wel moe zijn.’
‘Muziek kopen is ten dode opgeschreven’
In 2003 gaf voormalige Applebaas Steve Jobs een interview met Rolling Stone. Daarin zei hij dat het abonnementsmodel van muziek kopen ten dode opgeschreven was. Toch zag enkele jaren later Spotify het licht, dat vandaag 15 miljoen betalende abonnementshouders heeft. En lanceerde Apple dit jaar niet zelf Apple Music, een concurrent voor Spotify?
‘In 2006 is er geen spam meer’
Bill Gates wordt, net als Jobs overigens, vaak geprezen als een groot visionair. In 1999 voorspelde hij al de komst van social media, prijsvergelijkingssites, smartphones en online bankieren. Toch heeft hij ook missers op zijn actief. Zo zei hij in 2004 op een conferentie dat ‘het spamprobleem binnen twee jaar opgelost zou zijn.’ Een stevige inschattingsfout, want ook vandaag puilen mailboxen nog uit van de ongewenste mails.
O ja, Gates heeft naar verluidt ook gezegd dat iedereen zou toekomen met een RAM-geheugen van 640 KB – veel computers zitten vandaag op 4 tot 8 GB. Computers kunnen zelfs tot 128 GB aan. Die quote heeft de Microsoftoprichter echter al vaak ontkend.
‘Zoveel video’s wil ik niet bekijken op YouTube’
Steve Chen, medeoprichter van YouTube, vroeg zich in het begin af of zijn platform wel zou aanslaan. ‘Zijn er wel zoveel video’s het bekijken waard?’ opperde hij. Of katten, honden en Charlie Bit My Finger Again het bekijken waard zijn, mag u zelf weten, maar YouTube werd wel snel een overdonderend succes. Chen en co verkochten hun site in 2006 aan Google en streken zo 1,65 miljard dollar aan aandelen op.
‘Niemand wil een stylus’
Opnieuw een flater van Steve Jobs, die blijkbaar niet in een stylus geloofde. ‘Het is yuck. Je moet hem altijd opbergen en verliest hem telkens weer. Niemand wil een stylus’, verkondigde hij in 2007. Toen moest het publiek er nog smakelijk mee lachen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maar wat heeft Apple-CEO Tim Cook nu voorgesteld in zijn laatste keynotespeech? De Apple Pencil, een stylus dus. Niet om de iPad te bedienen, wel om erop te tekenen, maar toch.
‘De dislikeknop zal er nooit komen’
Ook Facebook maakte recent nog een voorspelling met de grond gelijk door de vind-ik-niet-leukknop aan te kondigen. Bret Taylor, de bedenker van het oorspronkelijke duimpje, zei vorig jaar dat de dislikeknop er nooit zou komen. ‘Hij trekt negativiteit aan en werkt cyberpesten in de hand. Als je iets niet leuk vindt, kun je beter een reactie plaatsen.’ (JVL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier