De drie ambities van Satya Nadella

Microsoft CEO Satya Nadella © Reuters

“Hoe gegevens je helpen op de hoogte te blijven met wat er om je heen gebeurt, is een belangrijker indicator van succes dan omzet en winst”, zegt Microsoft-CEO Satya Nadella.

Nadella deed enkele opmerkelijke uitspraken, onlangs op de Dreamforce-conferentie van Salesforce in San Francisco. Ambrose McNevin van Computer Business Reviewwas erbij en ontrukte ze aan de vergetelheid.

Voor Nadella ligt de nadruk op productiviteit, partnerships en voorspellende analyse, waarbij productiviteit de hoofdrol heeft: “Als we het over productiviteit hebben, gaat het er uiteindelijk om dat ieder van ons meer haalt uit ieder moment van zijn leven; want in al deze overvloed – we spreken van alomtegenwoordige verwerkingskracht, alomtegenwoordige gegevens – is tijd het enige schaarse goed.”

Productiviteit heruitvinden

Voor het bedrijf dat hij leidt, vertaalt dit zich in Nadella’s visie in drie ambities. De eerste is het heruitvinden van productiviteit in bedrijfsprocessen. “In mijn optiek hangt de vooruitgang van economieën, van maatschappijen af van hun mate van productiviteit. Voor mij is daarom het leveren van een bijdrage daaraan in termen van digitale technologie die bijdraagt aan succes op individueel – en organisatie- en economisch niveau in samenlevingen, een grote ambitie voor [Microsoft].”

Intelligente cloud

De intelligente cloud kan daaraan een grote bijdrage leveren, is de stellige overtuiging van Nadella. “Eén van de werkelijke voordelen van digitale technologie [ … ] is het grip krijgen op onze databronnen en het omzetten ervan in intelligentie waarmee we alle activiteiten waar we ons bezighouden kunnen verrijken.” Dat is daarmee de tweede ambitie die hij met Microsoft nastreeft.

Menselijke interactie met technologie

Een derde terrein waar Microsoft zich in zijn ogen moet laten gelden is het vereenvoudigen van de menselijke interactie met technologie. “De ambitie is om het werken met computers persoonlijker, natuurlijker te maken”, zei Nadella. “We zullen de komende jaren zien dat computers op alle vlakken onderdeel worden van de omgeving waarin we leven en werken.”

In het kader van die ambitie zet Nadellla de ‘slimste koppen’ binnen Microsoft nu in om het bedrijf te helpen zijn plaats te bepalen in de keten van hedendaagse ontwikkelingen. “Ik concentreer me op een reeks samenhangende vragen die we ons volgens mij allemaal moeten stellen. ‘Wat is er gebeurd, waarom gebeurde dat, wat gaat er gebeuren en wat moet ik doen? In staat zijn die vragen te beantwoorden, en te zorgen dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt om dat te doen, is de cultuur die je moet uitdragen.”

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content