De heropleving van Proximus, Mobistar en Base

© lesfollowers.fr

Na verschillende moeilijke jaren leven de mobiele operatoren weer op in België, onder meer dankzij de doorbraak van 4G.

Hoewel we nog niet over euforie kunnen spreken, zijn de tekenen voor de telecomoperatoren bemoedigend. Hun laatste kwartaalresultaten openen betere perspectieven dan de vorige jaren, die gekenmerkt werden door gevoelige inkomstdalingen en een afbrokkeling van de rendabiliteit.

Onlangs heeft Belgacom nog de markten verrast door betere perspectieven dan verwacht voor het einde van het jaar bekend te maken. In het derde kwartaal groeien de inkomsten uit vaste en mobiele activiteiten zowel aan de zijde van de consument (+ 2,2 %) als van de bedrijven (+ 1,2 %) ten opzichte van 2013. Hetzelfde geldt voor EBIDTA, dat met 1,5% vooruit gaat. Dat is een voortreffelijke prestatie na een groot aantal tegenvallende kwartalen van de rendabiliteit op de Belgische markt die dooreen geschud wordt door de prijzenoorlog in de mobiele telefonie.

Sinds 2012, toen de telecomwet van kracht werd waarmee je na zes maanden zonder kosten van operator kunt veranderen, woedt er een meedogenloze tarievenstrijd. Hebben ze nu de strijdbijl begraven? ‘Proximus maakte bekend dat het minder agressief over de prijzen wordt. Voortaan zullen ze focussen op de service’, verklaart Ruben Devos, telecomanalist bij KBC Securities. Dat is goed nieuws voor de mobiele operatoren Mobistar en Base, die beide frontaal geraakt werden door de prijzenoorlog. Ze zagen alle twee hun marges dalen en een groot aantal klanten naar de concurrentie vertrekken (vooral Mobistar).

Met de komst van 4G, het ultrasnelle mobiele internet, kunnen ze op een zonnigere toekomst hopen, die zich nu al in hun resultaten weerspiegelt. Ondanks dalende inkomsten en winsten, is de beurskoers van Mobistar dankzij goed nieuws weer gestegen. Eerst en vooral is de uittocht van klanten vorig kwartaal gestopt. Vervolgens werden de inkomsten per gebruiker stabieler, wat aantoont dat de operator winst begint te halen uit nieuwe internetgewoontes. Bij Base, waar de inkomsten per gebruiker niet meer verder dalen, stellen ze hetzelfde fenomeen vast.

De mobiele operatoren zijn erin geslaagd hun klanten naar duurdere forfaitaire bedragen te leiden, met grotere volumes van mobiel internet. ‘Het is een fenomeen dat we zowat overal in Europa zien. In België hadden we een beetje vertraging inzake penetratiegraad van smartphones en mobiel internetverbruik. Met de komst van de 4G zijn we die vertraging aan het inhalen’, benadrukt Ruben Devos. Dat heeft een positief effect op de resultaten en de beurskoersen van de telecomoperatoren.

Gilles Quoistiaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content