De IT-records van de Olympische Spelen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De technische problemen bij de tijdsdata tijdens de Olympische wielerritten of een occasioneel meetprobleem bij de atletiekwedstrijden lijken in het niets te vervallen als je ze in de context plaatst van de duizelingwekkende technologiestatistieken van de Olympische Spelen. Het Britse Computer Weeky zette enkele cijfers op een rijtje. Zo klokte de officiële website London2012.com af op 38,3 miljard pageviews. Het was daarmee de meest populaire sportsite ter wereld, met pieken tot 96.871 pageviews per seconde. Op de drukste dag telde de site 13,1 miljoen unieke bezoekers. 1,2 petabytes aan data werden versluisd over de site.

De technische problemen bij de tijdsdata tijdens de Olympische wielerritten of een occasioneel meetprobleem bij de atletiekwedstrijden lijken in het niets te vervallen als je ze in de context plaatst van de duizelingwekkende technologiestatistieken van de Olympische Spelen.

Het Britse Computer Weeky zette enkele cijfers op een rijtje. Zo klokte de officiële website London2012.com af op 38,3 miljard pageviews. Het was daarmee de meest populaire sportsite ter wereld, met pieken tot 96.871 pageviews per seconde. Op de drukste dag telde de site 13,1 miljoen unieke bezoekers. 1,2 petabytes aan data werden versluisd over de site.

Ook de website van de BBC Sport deed het goed, met tijdens de Spelen 55 miljoen bezoekers wereldwijd. 106 miljoen keer werd er Olympische videocontent opgevraagd, waarvan liefst 12 miljoen keer via een mobiel toestel. Op de drukste dag leverde de site van de BBC 2,8 petabytes af, met een piek toen de Britse wielerheld Bradley Wiggins goud won: 700 Gb/s. De Britse telecomreus BT maakt gewag van een stijging van het dagelijkse videoverkeer over zijn breedbandnetwerk met 19 procent.

Olympische it-partner Atos zegt dat het een recordsnelheid haalde van 0,3 seconden om de resultaten tot bij de commentatoren te krijgen. Het bedrijf meldt ook dat het 30 procent meer wedstrijdgegevens verwerkte dan ooit tevoren. Over het Olympische netwerk – dat 94 Olympische locaties, waaronder 34 wedstrijdlocaties verbond – bewogen 961 terabytes aan informatie. BT zegt dat in het Olympic Park liefst 13,2 miljoen minuten (220.000 uren) aan wifi-verkeer werden genoteerd.

Acer leverde 13.500 desktops, 2900 notebooks, 950 server- en opslagsystemen en enkele tablets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content