De klok tikt steeds sneller

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De bril van Google is slechts een tussenstap, maar waar is de uit-knop?

Het was vijftien jaar geleden, in een besmuikte en uitgerookte vergaderzaal dat de baas van Nokia de vraag kreeg hoe groot de wereldmarkt voor mobieltjes dan wel was. De ranke Fin tikte op zijn peperdure Breitling: “Er kunnen zoveel gsm’s verkocht worden als er uurwerken zijn. En heel wat mensen hebben twee horloges, een in de lade en een rond de pols.”


Die boude visionaire uitspraak is me altijd bijgebleven. Ikzelf draag al geen uurwerk meer sinds mijn 35ste – inmiddels ook alweer ruim vijftien jaar geleden – en ik merk dat ook heel wat vrienden en collega’s geen horloge meer hebben. Het mobieltje is een uurwerk geworden. Vroeger kreeg je voor je plechtige communie een mooie horloge, nu hangt de strik rond een smartphone.

En zo komt het dat er begin volgend jaar meer mobiele toestellen dan mensen op de wereld zullen zijn. We zijn met 6,8 miljard op deze bol en er zullen naar verwachting 7,1 miljard mobieltjes rond dwarrelen. Wie heeft er niet een of meerdere ongebruikte toestellen in de schuif liggen? Alles wordt mobiel geconnecteerd, van drankautomaten, koelkasten, auto’s, televisies tot koffers en zelfs behangpapier. Kies met je smartphone een verschillende kleur in functie van je gemoedsgesteldheid; in 2010 al gezien bij Samsung in Seoul.


Niet lang meer zullen we moeten wachten op het ‘body area network’ waar alle lichaamsdelen geconnecteerd zijn. Jo Cornu, gewezen topman van Alcatel-Lucent had het er al zo’n 10 jaar geleden over. Je lichaam vol sensoren, draadloos verbonden met je smartphone of met het centraal systeem van je huisdokter of specialist.
De 100 % geconnecteerde generatie komt eraan en het zal echt niet zo lang meer duren. De bril van Google is slechts een tussenstap. Straks heeft iedereen ook een bionische lens die alles registreert en verbindt met de Facebook-informatie van elke passant. En dan is de vraag: waar is de uit-knop? Kan technologie ook het antwoord geven op het privacy-debat?


Wie dat kan oplossen heeft goud in zijn handen. De klok of het horloge zo u wil, tikt steeds sneller.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content