De nieuwe iMac: goed, maar lang niet perfect

© Reuters

Sinds vrijdag is de nieuwe iMac verkrijgbaar. In de Amerikaanse techneutenpers krijgt het toestel lovende besprekingen, al zijn er ook behoorlijke punten van kritiek.

Op de dag dat de computer in de handel kwam (er is één versie met een scherm van 21,5 en een ander met één van 27 inch; in België gaat hij over de toonbank vanaf 1379 euro) publiceerden twee toonaangevende Amerikaanse technologiesites uitgebreide recensies. Beide zijn gematigd enthousiast

The Verge is aangenaam verbaasd over het ultraslanke design van de nieuwe iMac die op zijn dikste punt twee centimeter dik is en niet meer dan vijf millimeter aan de randen:

“Hij is dunner dan de meeste monitors, maar er zit toch een hele computer in. Hij is ongelooflijk gestroomlijnd. Zowat iedereen die hem op mijn bureau zag staan begon hem te strelen. Dat is weliswaar vreemd, maar het geeft wel aan hoe goed dit dingen eruit ziet.”

‘Nog steeds de beste optie’

Het toestel krijgt een negen van The Verge, maar wel met behoorlijk wat kritische bemerkingen. De recensent is onder andere geïrriteerd over het ontbreken van een DVD-drive en een aanraakscherm en het feit dat alle poorten, inclusief die voor SD-kaarten en de koptelefoonplug, onhandig achteraan zitten.

“Er is geen discussie over dat dit de beste iMac tot dusver is”, luidt het oordeel. “Als je op zoek bent naar een desktopcomputer is dit nog steeds de beste optie.”

Máár: “Ik denk toch dat Apple de deur heeft opengelaten voor Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft werkt uitstekend op een groot scherm en als een fabrikant een all-in-one-toestel kan bouwen met een net zo schitterend scherm, en slank design, de mediavriendelijke eigenschappen die de iMac mist en er ook nog eens een aanraakscherm tegenaan gooit, dan zou ik heel lang en hard nadenken voor ik een iMac kocht.”

Kleine upgrade

Hetzelfde bij CNET. “De nieuwe 27-inch iMac is makkelijk aan te raden”, vindt men daar. “Voor mensen die simpelweg een snelle computer met een groot, glorieus scherps scherm willen, maakt de iMac zijn belofte waar”

Maar ook daar zijn er kritische bemerkingen: de nieuw iMac is maar een kleine upgrade (“Er is niets aan dit toestel dat we niet hadden kunnen voorspellen”), er is geen aanraakscherm en geen HDMI-output. Dat neemt echter niet weg dat het eindoordeel verreweg positief is.

“Voor veel mensen zal het gebrek aan aanraakscherm positief zijn, of op zijn minst niet negatief. Wat zij willen, is een systeem dat snel is (en dat is hij), er goed uitziet (dat ook) en voor de prijs met genoeg toeters en bellen komt (wat voor het grootste deel ook waar is). Met andere woorden: alles waar we allemaal traditionele naar op zoek gaat in een nieuwe computer.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content