De nieuwe versie van Android heet KitKat (VIDEO)

© Google
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Android 4.4 heet niet ‘Key Lime Pie’, zoals eerst verwacht, maar wel ‘KitKat’, naar de gelijknamige snoepreep. Ondertussen maakt Google bekend dat er nu een miljard Android-apparaten geactiveerd zijn.

De naam van Android 4.4 is weliswaar bekend, maar nog niet wanneer het nieuwe mobiele besturingssysteem van Google op de markt komt of waarin het zich zal onderscheiden van de voorgaande versies. “Het is ons doel om met KitKat een verbazingwekkende Android-ervaring te brengen die beschikbaar is voor iedereen”, is zowat het enige wat Google er op dit moment over te zeggen heeft.

Google heeft al van in den beginne de gewoonte om nieuwe versies van zijn mobiele besturingssysteem naar snoepgoed te noemen. Eerdere versies luisterden naar de namen Cupcake, Donut, Eclair, Froyo (‘frozen yoghurt’), Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean. Aangenomen werd tot nog toe dat ‘Key Lime Pie’ de volgende naam in het rijtje zou worden, maar dat pakt dus anders uit.

Promo met Nestlé

Google koppelt aan KitKat meteen ook een promo-actie in samenwerking met Nestlé, de maker van de gelijknamige snoeprepen. Die pakt uit met speciale verpakkingen en geeft in 19 landen Nexus 7-tablets en waardebonnen voor de Android-app-winkel Google Play weg.

Google belde Nestlé naar verluidt zelf op met het idee en de snoepreus zei binnen het uur ja. Om een en ander wat extra kracht bij te zetten, pakt Nestlé ook uit met een video waarin het de draak steekt met de lyrische manier waarop Jony Ive, de design-goeroe van Apple, Ive zich doorgaans uitlaat over nieuwe iPhones en Ipads.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nu de naam bekend is, is het wellicht niet meer lang wachten tot Android 4.4 officieel uitkomt. Gespeculeerd wordt dat dat zal gebeuren bij de lancering van de volgende Nexus-smartphone. Die toestellen – ze dienen als showcase voor Android in zijn ‘pure’ vorm – komen doorgaans in het najaar op de markt. Veelzeggend: in de VS is de 8 GB-versie van de Nexus 4, het huidige model, ondertussen niet meer verkrijgbaar.

Tegelijkertijd laat Sundar Pichai, een van de topmannen van Google, weten dat er op de hele wereld nu meer dan één miljard Andoid-apparaten geactiveerd zijn. Dat getal zal vermoedelijk nog flink aangroeien. Google claimt dat het elke dag 1,5 miljoen activeringen noteert.

Partner Content