De onzichtbaarheidsmantel

Hebt u dat ook soms, van die momenten dat u een vlieg zou willen zijn?

Hebt u dat ook soms, van die momenten dat u een vlieg zou willen zijn?

In de klas van uw bloedjes van kinderen bijvoorbeeld. Hoe gedragen ze zich? Hoe gaan ze om met vriendjes, klasgenoten en de leraren. Of beter nog, dat je zoals Harry Potter over een soort onzichtbaarheidsmantel beschikt, waarmee je kan toeven waar je wil, geheid spannend. In de it-afdeling van Fortis bijvoorbeeld. Onder de 1.600 it-medewerkers. Waarover zouden zij het meest sakkeren, grommelen en hun ongenoegen uiten? Die mensen zien op enkele dagen tijd hun hele planning een bocht maken van Nederland via België naar Frankrijk. Een Tour de France die bij de aanvang een ommetje maakt in de buurlanden. Het zijn toeren.

Eerst de overname van ABN Amro, hoe kunnen we in godsnaam dat it-platform integreren? Niet dus, want ABN Amro plooit terug op Nederland. Haha, wij hebben het beste stukkie, snoeven ze in Den Haag. Maar nu het de Wetstraat 16 niet langer ontbreekt aan daadkracht, gaat het wel heel snel want nauwelijks een week later wordt Fortis verpatst aan Parijs. Voor 14,5 miljard euro. Een habbekrats? Het is ruim vijf keer het it-budget van BNP Paribas, goed voor 2,6 miljard euro en liefst 8.000 informatici. En daarmee ligt de bal in het kamp van de Fransen. Dites-moi, monsieur Prot, comment allez-vous intégrer Fortis? Er zit wat speling op, naargelang je in de drivers seat zit of niet. En dat net in de budgettaire opmaak voor 2009.

Voor zover de cio bij Fortis zich daar vandaag al zorgen over maakt. Kan hij zijn troepen blijven aanporren om die maanden vooraf geplande projecten af te ronden? Mischien hoeft het morgen niet meer. De Franse slag bij Fortis. Alweer een kroonjuweel over de grens geworpen. Hoe zit dat dan met business en it alignment? Als de business het zelf niet meer weet, niet meer kan.

Ik zou die onzichtbaarheidsmantel wel willen. Al was het maar voor even. En ik zou een snoepje leggen bij die 1.600 Fortis it-medewerkers. Een bonbon, in dit geval. Je weet nooit wat er ons morgen nog te wachten staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content