De regelgever ontwaakt én smeert Belgacom 3 miljoen euro aan zijn broek

Wordt het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie eindelijk wakker, sterker en doortastend?

Wordt het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie eindelijk wakker, sterker en doortastend?

Het gebeurde vrijdagavond, na beurstijd weliswaar, maar wel op de dag dat de Belgacom tegenvallende resultaten bekend maakte en dat aanwreef aan slabakkende economie en beginselvaste regulatorische ingrepen van Europa. “Ik hoop dat madame Reding iets anders krijgt om op toe te kijken,” schokschouderde Belgacom cfo Ray Stewart, een Amerikaan trouwens.

Het BIPT, opgejaagd door de red bull van de Belgische politiek, minister Vincent Van Quickenborne (misschien dan toch een blue bull), pakt voor het eerst uit met een boete. Belgacom heeft de lagere terminatietarieven voor het doorschakelen van een vaste telefoon naar een mobieltje niet verrekend in de klantenrekening. Wat leidde tot flink wat meer winst op dezelfde gesprekken.

Het was vooral de telecomgebruikersgroep Beltug die de kat de bel aanbod en de barometer op stormweer zette. Beltug viseerde echter niet alleen Belgacom, maar ook de andere operatoren zoals Telenet. Het signaal van het BIPT, een boete van 3,09 miljoen euro, is ongetwijfeld krachtig genoeg opdat ook de Mechelse kabeloperator zijn prijzen aanpast. Als Belgacom zijn tarieven niet snel vermindert, riskeert het trouwens een bijkomende boete van 500.000 euro per dag.

Een regelgever met ballen aan zijn lijf, het is een primeur in België. In andere landen zoals Nederland of Frankrijk zijn er al meer boetes uitgeschreven. Laat ons hopen dat BIPT zich niet beperkt tot deze ene ingreep en zich niet snel weer in sluimertoestand onderdompelt. Sluimerenergie levert enkel mopperkonten op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content