De Samsung-producten voor 2013: groter, slimmer, mobieler

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Naast de zopas onthulde Galaxy S4-smartphone, bereiken dit jaar nog een rits andere nieuwe producten van Samsung de Belgische markt, van smartphones en ‘phablets’ tot ‘slimme’ huishoudtoestellen en (monster)tv’s.

Naast de zopas onthulde Galaxy S4-smartphone, bereiken dit jaar nog een rits andere nieuwe producten van Samsung de Belgische markt, van smartphones en ‘phablets’ tot ‘slimme’ huishoudtoestellen en (monster)tv’s.

Na de smart-tv komt de ultra-HD-tv

Hét paradepaardje van Samsung voor dit jaar wat de televisiemarkt betreft, is de Samsung S9 UHD: een ultra-HD-televisie met een formaat van 85 inch. Deze monstertelevisie is vanaf mei beschikbaar in België voor een adviesprijs van 40.000 euro. Het toestel zal – net als alle andere nieuwe Samsung-tv’s – beschikken over een vernieuwde Smart Hub, de toepassing om apps te draaien, muziek te beluisteren of sociale media te raadplegen op je tv-scherm. Nieuw hierbij is bijvoorbeeld de S-recommendation, een technologie die op basis van je kijkgedrag tips aanreikt.

All things ‘smart’

Tegenwoordig hoort het voorvoegsel ‘smart’ niet enkel meer bij telefoons, maar bij zowat alle denkbare producten en technologieën. Zo ook in de huishoudelijke sfeer. De nieuwste wasmachines van Samsung hebben bijvoorbeeld een LCD-kleurenscherm dat analyseert welke wasprogramma’s het meest geschikt zijn voor jouw wasgoed. De machines kunnen vanop afstand aangestuurd worden via een smartphone-app. Deze toepassing bespeurt ook problemen, en reikt de oplossingen aan.

Daarnaast is er de robotstofzuiger Navibot S CleanCorner – in april verkrijgbaar in België voor 699 euro. Die heeft obstakelsensoren aan boord, en een camera waarmee 30 beelden per seconde geschoten worden, zodat de stofzuiger vanzelf de ‘slimste’ schoonmaakroute kan uitstippelen. Op termijn zal deze stofzuiger zelfs kunnen achterhalen waar in het huis de kinderen rondhangen en of de poetsvrouw aan het werk is.

En straks krijgen ook de koelkasten van Samsung een schermpje waarop je kan zien of de melk bijna op is, en waarop je een virtueel boodschappenlijstje kan aanleggen.

Innovatie in zakformaat (of net niet)

Hoewel smartphone-camera’s steeds meer de bovenhand nemen van compacte camera’s, lanceert Samsung in april de Galaxy Camera (voor een richtprijs van 449 euro). Dit is een crossover: hij heeft de lens van een compact camera, en de functionaliteiten van een Android-toestel: dankzij de mobiele internetverbinding kan je foto’s draadloos sharen op Instagram, Facebook of Twitter.

Een algemene trend waar Samsung al een tijdje mee voortrekker van is, is die van de grotere schermen. Zo boorde de Zuid-Koreaanse hardwaregigant met de Galaxy Note-reeks een soort nieuwe markt aan: die van de ‘phablets’, een tussenvorm tussen telefoons en tablets. We hadden al de Galaxy Note I, de Galaxy Note II en de Galaxy Note 10.1, en dit jaar komt daar de Galaxy Note 8.0 bij (voor een prijs van rond de 400 euro). Het toestel past met zijn 8 inch-scherm niet in je broekzak en is daardoor meer tablet dan smartphone, maar je kan er wél mee bellen.

En dan is er nog de Samsung Galaxy S4, het mobiele vlaggenschip van Samsung voor 2013. Deze smartphone heeft onder meer een processor met acht kernen, maar zet daarnaast vooral in op software: een oogbesturingsfunctie (waarbij bijvoorbeeld een filmpje automatisch op pauze gezet wordt wanneer je wegkijkt van het scherm), een Dual-Camera-functie (waarmee je de camera aan de voorzijde en die aan de achterzijde tegelijkertijd een foto kan laten maken) en een functie voor gebaren en stembediening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content