De schreeuw van de pauw

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

En als we eens een cursus management of business administration voor de chief information officer organiseerden op Europees niveau?

En als we eens een cursus management of business administration voor de chief information officer organiseerden op Europees niveau?

Een ‘CIO MBA’ om het in de geliefde letterwoorden van deze sector te houden. De oproep komt van Peter Hagedoorn, de voorzitter van het Nederlandse CIO Platform. Hagedoorn zit in de werkgroep e-skills van EuroCIO en ziet met lede ogen aan hoe de talloze tentakels van de Europese Commissie bevolkt worden door lobbyisten van Amerikaanse it-bedrijven. Die zijn immers bijzonder goed georganiseerd, hebben ook cash en winstmarges om lobbyisten vrij te maken voor dit soort klussen. Cio’s hebben geen machtige spreekbuizen, proberen zich te verenigen in hun schaarse vrije tijd, vrijwillig. Niet gewillig. Ze krijgen immers te vaak hetzelfde verhaal te horen: dat de baas hen niet begrijpt, dat it geen toegevoegde waarde heeft en meer van die vuilspuiterij uit de zoveelste studie.

Toegegeven, Amerikaanse it-bedrijven zorgen voor enorm veel werkgelegenheid, ook en zeker in België, zoals een websitelezer terecht opmerkt. Maar zowat de helft van de it’ers in Europa zit niet in de it-sector, draait mee ‘aan de vraagkant’, in de it-afdelingen van de ondernemingen. Zij hebben recht op een stem in Europa. Zij mogen wegen op de Europese agenda die streeft naar de uitbouw van de belangrijkste kennismaatschappij ter wereld. Met een paar tactisch geplaatste cio’s komen we al een heel eind, voor zover zij daarvoor de tijd hebben natuurlijk. Die rol wordt al ten dele ingevuld door de ‘Industry Leadership Board’, nog zo’n hoogdravend overlegorgaan.

Er is een tekort aan ‘dual thinkers’ stelt Peter Hagedoorn. Dual thinkers, ook wel ‘dual discipline employees’ genoemd: business en it, finance en it, legal en it…. Want er is een te geringe kennis van de mogelijkheden van it. In meer dan één op de drie ondernemingen heeft de cio zelfs geen zitje in het uitvoerend comité. Zal de oprichting van een CIO MBA daar iets aan veranderen? Misschien. Het is een oproep tot de pauw om zich te uiten. Nu, meer dan ooit, moet hij uit z’n kot komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content